Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami
Czy jest coś lepszego niż połączenie greckich smaków z odrobiną luksusu? Właśnie takie połączenie oferuje nasz przepis na sałatkę z łososiem, fetą i pomidorkami. Ta unikalna interpretacja tradycyjnej sałatki greckiej wykorzystuje bogactwo smaku łososia dla podkreślenia intensywnego, pikantnego serka feta i słodkości soczystych pomidorków. Idealna na lekki lunch, romantyczną kolację dla dwojga, czy elegancką przystawkę podczas przyjęcia. Sałatka grecka z łososiem jest zdrowa, pożywna, a jej kolorowy wygląd i złożone smaki na pewno zadowolą wszelkie gusta.
admin
Składniki:
- łosoś (500g)
- 4 duże jajka
- mieszanka sałat
- rzodkiewka
- ser feta (270g)
- pomidorki koktajlowe (250g)
- 1 duży zielony ogórek
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- otarta bazylia
- sól, pieprz
- sezam
Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami – jak zrobić?
- Przygotowanie łososia: odcinamy skórę od mięsa, łososia tniemy na cztery kawałki, naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na której układamy pociętego łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę i posypujemy rybę, pieprzymy, delikatnie solimy. Opcjonalnie można spryskać łososia sokiem z cytryny. Łososia pieczemy przez 15-20 minut, w temperaturze 180°C.
- Przygotowanie sałatki: jajka gotujemy na twardo, warzywa myjemy, pomidorki kroimy w połówki, rzodkiewkę i ogórka w cienkie plasterki, ser feta kroimy w kostkę.
- Przygotowanie sosu: 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka bazylii, sól, pieprz.
- Składniki układamy na głębokich talerzach. Upieczonego łososia kładziemy na sałatce. Całość obsypujemy sezamem i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami – dodatkowe informacje
Zamiast piec surowego łososia, można zastąpić go wędzonym łososiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni
Następny przepis: Sałatka lwowska