Sałatka z kwiatuszkami bratków

Sałatka z kwiatuszkami bratków

Zapraszam do odkrycia przepisu na wyjątkową i niezmiernie urokliwą sałatkę z kwiatuszkami bratków! Ta niezwykła potrawa sprawi, że zwykły posiłek zmieni się w prawdziwe świeże i kolorowe doświadczenie kulinarne. Bratki, te piękne, jadalne kwiaty, są nie tylko dekoracyjne, ale też dodają delikatnego smaku. Wykorzystując je w sałatce, stworzymy niecodzienną kompozycję, która zaskoczy nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Ta propozycja to idealny pomysł na efektowne danie na specjalne okazje, które sprawi, że na długo zapadniecie w pamięć swoim gościom. Zatem, gotowi na przygodę z bratkami w roli głównej?

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 125 g borówki amerykańskiej
  • 125 g sera koziego typu feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sałatka z kwiatuszkami bratków – jak zrobić?

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  3. Ser kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Rukolę łączymy z pomidorkami, borówkami, nerkowcami oraz dressingiem. Następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z kostkami sera feta. Całość dekorujemy kwiatuszkami bratków.

Słowa kluczowe: sałatka z bratkami

Sałatka z kwiatuszkami bratków – dodatkowe informacje

Jeśli nie macie pod ręką bratków, po prostu je pomińcie – sałatka z bratkami straci nieco na efekcie wizualnym, ale będzie również bardzo smaczna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z kurczakiem w sezamie i pesto
Następny przepis: SAŁATKA Z MAKARONEM CHIŃSKIM TAO TAO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode