Sałatka z kwiatuszkami bratków
Zapraszam do odkrycia przepisu na wyjątkową i niezmiernie urokliwą sałatkę z kwiatuszkami bratków! Ta niezwykła potrawa sprawi, że zwykły posiłek zmieni się w prawdziwe świeże i kolorowe doświadczenie kulinarne. Bratki, te piękne, jadalne kwiaty, są nie tylko dekoracyjne, ale też dodają delikatnego smaku. Wykorzystując je w sałatce, stworzymy niecodzienną kompozycję, która zaskoczy nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Ta propozycja to idealny pomysł na efektowne danie na specjalne okazje, które sprawi, że na długo zapadniecie w pamięć swoim gościom. Zatem, gotowi na przygodę z bratkami w roli głównej?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 125 g borówki amerykańskiej
- 125 g sera koziego typu feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki nerkowców
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Sałatka z kwiatuszkami bratków – jak zrobić?
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni.
- Ser kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Rukolę łączymy z pomidorkami, borówkami, nerkowcami oraz dressingiem. Następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z kostkami sera feta. Całość dekorujemy kwiatuszkami bratków.
Słowa kluczowe: sałatka z bratkami
Sałatka z kwiatuszkami bratków – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie pod ręką bratków, po prostu je pomińcie – sałatka z bratkami straci nieco na efekcie wizualnym, ale będzie również bardzo smaczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z kurczakiem w sezamie i pesto
Następny przepis: SAŁATKA Z MAKARONEM CHIŃSKIM TAO TAO