Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki

Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki

Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki to świetna propozycja na lekkie, pełne smaku danie. Idealna dla osób, które czerpią radość z jaskrawych, kolorowych posiłków. To niezwykle apetyczne, estetyczne i zdrowe danie, które jest łatwe do przygotowania. Kolorowy makaron dodaje nie tylko barwy, ale również wyjątkowego, dekoracyjnego efektu. Połączenie makaronu z soczystym kurczakiem tworzy niezwykle smaczne połączenie. Ta sałatka to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad czy wzbogacenie posilnej kolacji. Serwując ją, z pewnością zaskoczysz swoich bliskich nietypowym, ale wyśmienitym daniem.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2,5 szklanki kolorowego makaronu (u mnie kokardki)
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz czarny (najlepiej grubo mielony)
  • ostra papryka

Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka aż prawie cały płyn odparuje. Studzimy.
  2. Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotujemy tak, aby był al’dente. Na sicie przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał, tzw. hartowanie. Ja zazwyczaj gotuję makaron tak, że po wrzuceniu makaronu na wrzątek mieszam, wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na około 15 minut (tu czas zależy jeszcze od rodzaju i grubości makaronu). Po tym czasie sprawdzam czy jest już al’dente – jeśli tak odcedzam na durszlaku. W ten sposób ułatwiam sobie pracę, bo nie muszę go pilnować – na pewno się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie.
  3. Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Porady – dodatkowe informacje

W tej wersji sałatki z kurczakiem użyłam makaronu kolorowego kokardki, bo przy okazji nabrała wizualneej atrakcyjności, ale z powodzeniem można użyć dowolnego makaronu, np. penne czy świderki (czy to zwykłe czy ciemne). Czosnek niedźwiedzi wspaniale podkręca i podkreśla smak sałatki, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z kurczakiem i brązowym ryżem
Następny przepis: Sałatka z kurczakiem i kiełkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode