Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki
Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki to świetna propozycja na lekkie, pełne smaku danie. Idealna dla osób, które czerpią radość z jaskrawych, kolorowych posiłków. To niezwykle apetyczne, estetyczne i zdrowe danie, które jest łatwe do przygotowania. Kolorowy makaron dodaje nie tylko barwy, ale również wyjątkowego, dekoracyjnego efektu. Połączenie makaronu z soczystym kurczakiem tworzy niezwykle smaczne połączenie. Ta sałatka to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad czy wzbogacenie posilnej kolacji. Serwując ją, z pewnością zaskoczysz swoich bliskich nietypowym, ale wyśmienitym daniem.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 2,5 szklanki kolorowego makaronu (u mnie kokardki)
- 2 czerwone papryki
- 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych
- 1 por
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- Do smaku:
- sól
- pieprz czarny (najlepiej grubo mielony)
- ostra papryka
Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem kokardki – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka aż prawie cały płyn odparuje. Studzimy.
- Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotujemy tak, aby był al’dente. Na sicie przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał, tzw. hartowanie. Ja zazwyczaj gotuję makaron tak, że po wrzuceniu makaronu na wrzątek mieszam, wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na około 15 minut (tu czas zależy jeszcze od rodzaju i grubości makaronu). Po tym czasie sprawdzam czy jest już al’dente – jeśli tak odcedzam na durszlaku. W ten sposób ułatwiam sobie pracę, bo nie muszę go pilnować – na pewno się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Porady – dodatkowe informacje
W tej wersji sałatki z kurczakiem użyłam makaronu kolorowego kokardki, bo przy okazji nabrała wizualneej atrakcyjności, ale z powodzeniem można użyć dowolnego makaronu, np. penne czy świderki (czy to zwykłe czy ciemne). Czosnek niedźwiedzi wspaniale podkręca i podkreśla smak sałatki, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z kurczakiem i brązowym ryżem
Następny przepis: Sałatka z kurczakiem i kiełkami