Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami to przepis, który zachwyci wszystkich miłośników owoców morza. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także zdrowa i odżywcza. Ta eksplozja smaków w jednym daniu z pewnością będzie stanowiła świetne urozmaicenie dla codziennych posiłków. Krewetki, będące głównym składnikiem tej sałatki, są bogatym źródłem białka i wielu potrzebnych organizmowi mikroelementów. Dodatkowe składniki, dobrane w odpowiedni sposób, podkreślają delikatny smak krewetek i nadają potrawie lekkości. Sałatka z krewetkami to propozycja, która sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i lekkim letnim lunchu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 gram krewetek
- 2/3 puszki kukurydzy
- 4 ogórki kiszone
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 1 torebka ugotowanego ryżu basmati
- 4 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz cayenne
- słodka papryka w proszku
- kilka kropel soku z cytryny
- świeży koperek
Sałatka z krewetkami – jak zrobić?
- Krewetki rozmrozić osuszyć na ręczniku kuchennym, oprószyć słodką papryką, pieprzem, solą i wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki i smażyć ok 4 min z każdej strony.
- Do salaterki włożyć ryż, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i ananasa.
- Ostudzone krewetki skropić sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników i wymieszać.
- Całość doprawić solą do smaku, posypać koperkiem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Sałatka z krewetkami – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, aby krewetek nie smażyć dłużej niż 4 minuty, gdyż tracą sprężystość, a robią się gumowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z kremem balsamicznym
Następny przepis: Sałatka z kurczakiem i cebulkami konserwowymi