Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami to przepis, który zachwyci wszystkich miłośników owoców morza. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także zdrowa i odżywcza. Ta eksplozja smaków w jednym daniu z pewnością będzie stanowiła świetne urozmaicenie dla codziennych posiłków. Krewetki, będące głównym składnikiem tej sałatki, są bogatym źródłem białka i wielu potrzebnych organizmowi mikroelementów. Dodatkowe składniki, dobrane w odpowiedni sposób, podkreślają delikatny smak krewetek i nadają potrawie lekkości. Sałatka z krewetkami to propozycja, która sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i lekkim letnim lunchu.

Składniki:

  • 400 gram krewetek
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 1 torebka ugotowanego ryżu basmati
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz cayenne
  • słodka papryka w proszku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeży koperek

Sałatka z krewetkami – jak zrobić?

  1. Krewetki rozmrozić osuszyć na ręczniku kuchennym, oprószyć słodką papryką, pieprzem, solą i wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krewetki i smażyć ok 4 min z każdej strony.
  3. Do salaterki włożyć ryż, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i ananasa.
  4. Ostudzone krewetki skropić sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników i wymieszać.
  5. Całość doprawić solą do smaku, posypać koperkiem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Sałatka z krewetkami – dodatkowe informacje

Pamiętajmy, aby krewetek nie smażyć dłużej niż 4 minuty, gdyż tracą sprężystość, a robią się gumowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z kremem balsamicznym
Następny przepis: Sałatka z kurczakiem i cebulkami konserwowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode