Sałatka z kotletów sojowych
Sałatka z kotletów sojowych to przepis, który z pewnością przyciągnie miłośników kuchni roślinnej. Ta niesamowita, pełna smaku i zdrowych składników sałatka, jest doskonałą opcją zarówno na lunch, jak i na kolację. Kotlety sojowe dodają do niej charakteru, czyniąc ją sycącą, a jednocześnie lekką. Ta sałatka jest także wspaniałym sposobem na wykorzystanie kotletów sojowych z poprzedniego dnia. Jest to idealny przepis dla tych, którzy szukają pysznego i zdrowego posiłku będącego źródłem białka. Stwórz swój własny kulinarny arcydzieło! Spróbuj sałatki z kotletów sojowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 opakowania kotletów sojowych
- kostka rosołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czerwona papryka
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 4 średnie cebule
- cukier
- CIASTO:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Kucharek
- SOS:
- 5 łyżek ketchupu
- mały słoik przecieru pomidorowego
- po 4 łyżki cukru i octu
- 2 ząbki czosnku
Sałatka z kotletów sojowych – jak zrobić?
- Kotlety gotujemy z kostką, zielem, liściem. Paprykę kroimy w kostkę, a ogórki i cebulę w plastry. Cebulę zasypujemy cukrem.
- Po ugotowaniu kotletów obtaczamy je w jajku, a następnie w mące. Pieczemy na delikatny złoty kolor.
- Upieczone kotlety wykładamy do większej miseczki warstwami przekładając je papryką, cebulą oraz ogórkami.
- Składniki na sos zagotowujemy z 250 ml wody, zalewamy sałatkę, studzimy.
Sałatka z kotletów sojowych – dodatkowe informacje
Kotlety sojowe smakują o wiele lepiej, gdy „przegryzą” się z sosem. W takim samym sosie możemy również przygotować rybę po grecku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z kolbami kukurydzy
Następny przepis: Sałatka z kremem balsamicznym