Sałatka z kaszy jęczmiennej

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Sałatka z kaszy jęczmiennej to proste i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom wegańskiej kuchni, jak i osobom szukającym odżywczych pomysłów na posiłki. Jęczmień to źródło błonnika, a spożywanie go regularnie ma wiele korzyści zdrowotnych. Ten przepis składa się z kilku prostych składników, które można połączyć według własnych upodobań. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sałatka z kaszy jęczmiennej jest idealna na lunch czy kolację. Jest to danie, które nie tylko zaspokoi Twój apetyt, ale również dostarczy Ci wielu niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • 1 paczka kaszy jęczmiennej (100 g)
  • 3 średniej wielkości świeże ogórki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka z kaszy jęczmiennej – jak zrobić?

  1. Torebkę kaszy jęczmiennej ugotować w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ostudzić, przełożyć do miski. Paprykę i obrane ze skórki ogórki, pokroić w kostkę. Kukurydzę, ogórki i paprykę dodać do kaszy, wymieszać.
  2. sos: Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać ze sobą, polać sałatkę. Wszystko razem wymieszać.

Sałatka z kaszy jęczmiennej – dodatkowe informacje

Do sałatki można dodać posiekaną natkę pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z kaszą kuskus kasza_konkurs
Następny przepis: Sałatka z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode