Sałatka z kaszy jęczmiennej
Sałatka z kaszy jęczmiennej to proste i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom wegańskiej kuchni, jak i osobom szukającym odżywczych pomysłów na posiłki. Jęczmień to źródło błonnika, a spożywanie go regularnie ma wiele korzyści zdrowotnych. Ten przepis składa się z kilku prostych składników, które można połączyć według własnych upodobań. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sałatka z kaszy jęczmiennej jest idealna na lunch czy kolację. Jest to danie, które nie tylko zaspokoi Twój apetyt, ale również dostarczy Ci wielu niezbędnych składników odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka kaszy jęczmiennej (100 g)
- 3 średniej wielkości świeże ogórki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sałatka z kaszy jęczmiennej – jak zrobić?
- Torebkę kaszy jęczmiennej ugotować w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ostudzić, przełożyć do miski. Paprykę i obrane ze skórki ogórki, pokroić w kostkę. Kukurydzę, ogórki i paprykę dodać do kaszy, wymieszać.
- sos: Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać ze sobą, polać sałatkę. Wszystko razem wymieszać.
Sałatka z kaszy jęczmiennej – dodatkowe informacje
Do sałatki można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z kaszą kuskus kasza_konkurs
Następny przepis: Sałatka z kiełbasą