sałatka z kaszą bulgur i kiełkami
Zaczaruj swoje kubki smakowe nietypową, zdrową i pełną smaku sałatką z kaszą bulgur i kiełkami. Starannie dobrana kombinacja składników sprawia, że jest idealnym daniem na każdą porę roku. Jej główny składnik, kasza bulgur, jest źródłem białka i błonnika, a dodatek kiełków dostarcza organizmowi cennych witamin i składników mineralnych. Ta sałatka to doskonały pomysł na lekki lunch, kolację lub dodatek do głównej potrawy. Jeżeli cenisz sobie zdrowe odżywianie, lubisz odkrywać nowe smaki i szukasz oryginalnych kompozycji, ten przepis jest dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kasza bulgur – 1 szklanka
- Kiełki brokuła – 1 garść
- Kiełki typu stir-fry (do smażenia) – 1 garść
- Kiełki lucerny – 1 garść
- Sól – do smaku, 1 szczypta
- Pieprz – do smaku, 1 szczypta
- Sos:
- Majonez – 2 łyżki
- Musztarda – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1/3 sztuki
Sałatka z kaszą bulgur i kiełkami – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy kiłki brokuła, lucerny oraz podsmażone kiełki typu stir-fry i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W małej miseczce łączymy majonez, musztardę oraz sok z 1/3 cytryny, dokładnie mieszamy i polewamy sosem sałatkę.
sałatka z kaszą bulgur i kiełkami – dodatkowe informacje
Opcjonalnie można dodać garść miksu sałat.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z kapusty białej z musztardą
Następny przepis: Sałatka z kaszą kuskus kasza_konkurs