Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem to doskonały pomysł na lekki, ale sycący posiłek. Spróbuj przyrządzić tę sałatę kalafiorową z jajkiem, jeśli szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne danie, które będzie również dostarczało niezbędnych składników odżywczych. Ta sałatka z kalafiorem i jajkiem jest nie tylko pyszna, ale także szybka i łatwa do przygotowania. Możesz podać ją na lunch, kolację albo jako elegancką przystawkę na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jest to danie uniwersalne, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, niezależnie od wieku czy preferencji smakowych.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 główka sałaty zielonej
  • 5 jajek
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • Sos
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sałatka z kalafiorem i jajkiem – jak zrobić?

  1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, uważać aby się nie rozgotował, ma być ugotowany ale twardy.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
  3. Pomidorki pokroić na połówki.
  4. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
  5. Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce.
  6. Położyć kalafior na przemian z jajkiem i pomidorkami.
  7. Polać sałatkę sosem, posypać szczypiorkiem i uprażonym sezamem.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast czarnego sezamu można użyć nasion czarnuszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z jajkami i groszkiem
Następny przepis: Sałatka z kaki, camembertem i granatem - Salad with kaki, camembert and pomegranate

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode