Sałatka z kaki, camembertem i granatem - Salad with kaki, camembert and pomegranate

Sałatka z kaki, camembertem i granatem – Salad with kaki, camembert and pomegranate

Zapraszamy do wypróbowania niezwykłego połączenia smaków w postaci sałatki z kaki, camembertem i granatem. To zdecydowanie nie jest kolejny nudny przepis na sałatkę. Do jej przygotowania będzie potrzebne zaledwie kilka składników, które w połączeniu tworzą coś wyjątkowego. Ta sałatka zachwyca swoją złożonością smaku: słodyczą kaki, wyrafinowanym smakiem sera camembert oraz wyrazistością granatu. Jest to propozycja idealna na szybki lunch, ale też na wykwintne kolacje ze znajomymi. Sałatka z kaki, to zdecydowanie propozycja dla odważnych smakoszy, którym nie brakuje odrobinę kulinarnego eksperymentowania.

Składniki:

  • Owoc kaki
  • 1/2 sera camembert
  • 1 owoc granatu
  • Garść roszponki
  • Sos do sałatki:
  • Sok z 1/2 granatu
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki soku z pomarańczy
  • Pieprz

Sałatka z kaki, camembertem i granatem – salad with kaki, camembert and pomegranate – jak zrobić?

  1. Jak to zrobić?
    • Roszponkę ułóż na półmisku
    • Owoc kaki obierz i podziel na cząstki, ułóż na roszponce
    • Pokrój ser, ułóż na sałacie
    • Przekrój granat na połowę, jedną część obierz i posyp sałatkę, z drugiej części granata wyciśnij sok, dodaj do soku miód, sok z limonki, pomarańczy i trochę świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj
    • Sosem polej sałatkę

Salad with kaki, camembert and pomegranate – dodatkowe informacje

Moja rada: do sałatki z kaki możesz dodać taki ser jak lubisz, ją dodaję nawet chudy twaróg pokrojony w kostkę i też bardzo dobrze komponuje się całością.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Następny przepis: Sałatka z kalafiora z sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode