Sałatka z jajkiem i serem feta
Sałatka z jajkiem i serem feta to swietna propozycja na zdrową i sycącą przekąskę. Jest to połączenie typowej greckiej sałatki z dodatkiem jajek, które czynią ją bardziej pożywną. Ser feta nadaje sałatce charakterystycznego smaku i dodaje jej lekkości, podczas gdy warzywa – świeżości. To danie jest nie tylko odżywcze, ale także proste do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako letni lunch albo dodatek do kolacji. Jeśli jesteś fanem greckich smaków i szukasz sposobu, aby wzbogacić swoją dietę, ta sałatka na pewno spełni Twoje oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pół główki świeżej sałaty masłowej
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 młody szczypiorek lub mała cebula czerwona
- 2 jaja
- 20 czarnych oliwek
- Pół kostki sera typu feta
- Koperek
- Do dekoracji: majonez, kilka czereśni, suszone oregano
- Sos: trzy łyżki octu balsamicznego, cztery łyżki wody, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu, łyżeczka musztardy djon, pół łyżeczki posiekanego koperku
Sałatka z jajkiem i serem feta – jak zrobić?
- Jaja gotujemy na twardo, studzimy.
- Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki, ogórek obieramy i kroimy na kwadraty, pomidor myjemy i kroimy na nieregularne kawałki, szczypiorek oprószamy solą i drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy.
- Przygotowujemy sos: sól, cukier, pieprz i musztardę rozcieramy w musztardzie i wodzie, następnie powoli dolewamy oliwę, ciągle mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek. Polewamy sałatkę, mieszamy, odstawiamy.
- Jaja obieramy, kroimy na plasterki, ser feta – na kosteczki.
- Na sałatce układamy ser oprószony oregano, oliwki oraz jaja ozdobione majonezem.
- Dekorujemy czereśniami, polewamy kilkoma strużkami oliwy.
- Podajemy z pieczywem czosnkowym.
Sposób przygotowania:
Sałatka grecka z jajkiem, sałatka z fetą i jajkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatka z jajkiem i serem feta najlepsza jest tego samego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka porowo-rybna z makrelą w sosie pomidorowym
Następny przepis: Sałatka Prowansalskie szaleństwo