Sałatka z jajkiem i serem feta

Sałatka z jajkiem i serem feta

Sałatka z jajkiem i serem feta to swietna propozycja na zdrową i sycącą przekąskę. Jest to połączenie typowej greckiej sałatki z dodatkiem jajek, które czynią ją bardziej pożywną. Ser feta nadaje sałatce charakterystycznego smaku i dodaje jej lekkości, podczas gdy warzywa – świeżości. To danie jest nie tylko odżywcze, ale także proste do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako letni lunch albo dodatek do kolacji. Jeśli jesteś fanem greckich smaków i szukasz sposobu, aby wzbogacić swoją dietę, ta sałatka na pewno spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • Pół główki świeżej sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 młody szczypiorek lub mała cebula czerwona
  • 2 jaja
  • 20 czarnych oliwek
  • Pół kostki sera typu feta
  • Koperek
  • Do dekoracji: majonez, kilka czereśni, suszone oregano
  • Sos: trzy łyżki octu balsamicznego, cztery łyżki wody, pięć łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu, łyżeczka musztardy djon, pół łyżeczki posiekanego koperku

Sałatka z jajkiem i serem feta – jak zrobić?

  1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy.
  2. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki, ogórek obieramy i kroimy na kwadraty, pomidor myjemy i kroimy na nieregularne kawałki, szczypiorek oprószamy solą i drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy.
  4. Przygotowujemy sos: sól, cukier, pieprz i musztardę rozcieramy w musztardzie i wodzie, następnie powoli dolewamy oliwę, ciągle mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  5. Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek. Polewamy sałatkę, mieszamy, odstawiamy.
  6. Jaja obieramy, kroimy na plasterki, ser feta – na kosteczki.
  7. Na sałatce układamy ser oprószony oregano, oliwki oraz jaja ozdobione majonezem.
  8. Dekorujemy czereśniami, polewamy kilkoma strużkami oliwy.
  9. Podajemy z pieczywem czosnkowym.

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka z jajkiem, sałatka z fetą i jajkami.

xxxx – dodatkowe informacje

Sałatka z jajkiem i serem feta najlepsza jest tego samego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka porowo-rybna z makrelą w sosie pomidorowym
Następny przepis: Sałatka Prowansalskie szaleństwo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode