Sałatka z jajkami i groszkiem
Sałatka z jajkami i groszkiem to idealne rozwiązanie na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Jego prostota sprawia, że jest niezwykle łatwy do przygotowania, niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę. Ta sałatka łączy w sobie smak soczystych, gotowanych jajek z delicją zielonego groszku. Idealnie sprawdza się zarówno na codzienne posiłki, jak i na specjalne okazje. Jeśli szukasz zdrowego i smacznego dodatku do twojego posiłku, sałatka z jajkami i groszkiem jest dobrym wyborem.
admin
Składniki:
- 15 dag pora (jasnozielone, mięsiste liście ze środka)
- 25 dag sera żółtego
- 1 puszka groszku zielonego
- 7 ugotowanych na twardo jajek
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- posiekany szczypior do posypania
Sałatka z jajkami i groszkiem – jak zrobić?
-
1.
Porę kroimy w ćwierćplasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka kroimy w dużą kostkę. Groszek odsączamy z zalewy.
-
2.
Wszystkie składniki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jogurt i majonez, jeszcze raz mieszamy. Sałatkę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatkę z jajkami i groszkiem można przygotować, dodając do niej połowę majonezu wymieszanego z jogurtem. Tak przygotowaną sałatkę układamy w płaskim naczyniu, na sałatce kładziemy połówki jajek, lekko solimy i pieprzymy, polewamy resztą majonezu z jogurtem i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z gruszką i karmelizowaną pietruszką
Następny przepis: Sałatka z kalafiora z jajkami, pomidorem i kukurydzą