Sałatka z gruszką i karmelizowaną pietruszką
Zadbaj o swoją codzienną dawkę witamin i smaku, przygotowując niepowtarzalną sałatkę z gruszką i karmelizowaną pietruszką! To iskrycząco świeże danie dopełni każdy letni posiłek, będąc nie tylko świetnym źródłem białka, ale i prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Gruszka z karmelizowaną pietruszką tworzy niezwykle satysfakcjonujące połączenie – delikatność soczystego owocu kontrastuje tutaj z lekko słodkawą, ale intensywną pietruszką. To prawdziwa symfonia smaku, której nie sposób odmówić. Warto przygotować tę sałatkę na rodzinne spotkanie lub uroczystą kolację – zaskoczysz swoich bliskich niebanalnym połączeniem!
admin
Składniki:
- 0,5 główki sałaty lodowej
- 1 pietruszka
- 0,5 gruszki
- 50 gram seru pleśniowego niebieskiego
- 3 łyżki marmolady cebulowej (przepis niżej)
- 4 kulki winogrona
- słonecznik łuskany – 2 łyżeczki
- ocet balsamiczny – 2 łyżeczki
- sos winegret – 2 łyżeczki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka z gruszką i karmelizowaną pietruszką – jak zrobić?
- Pietruszkę obrać i pokroić w paski, posmarować oliwą i miodem i piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu pietruszki ostudzić ją.
- Rozdrobnić sałatę lodową, ułożyć na talerzu, położyć na niej resztą składników, pokropić octem balsamicznym i sosem winegret, na koniec posypać ziarnami słonecznika.
Porady – Dodatkowe informacje
Do sałatki, a zwłaszcza serka warto zrobić samemu marmoladę cebulową:
1 cebula biała,
3,5 łyżki cukru brązowego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki wina czerwonego wytrawnego,
1 łyżka octu winnego
Cebulkę drobno pokroić, wrzucić do rondelka na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać cukru, skarmelizować, podlać winem i octem. Dusić do momentu zmięknięcia. Energicznie mieszając rozmemlać ją 🙂 Ostudzić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z grillowanym filetem z piersi kurczaka
Następny przepis: Sałatka z jajkami i groszkiem