Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki

Sałatka z fasolki szparagowej – w słoiki

Sałatka z fasolki szparagowej to wyjątkowy przepis, który łączy w sobie świeżość letnich warzyw z delikatną nutą kwasu. To doskonały sposób na przechowanie smaku lata na dłużej, szczególnie gdy fasolka szparagowa jest w sezonie. Sałatka jest niezwykle uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie. Prosty i szybki do wykonania przepis pozwoli na przygotowanie chrupiącej, pełnej witamin kompozycji, która ucieszy podniebienie każdego smakosza. Zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale i pikantnym aromatem. Bez wątpienia jest to powód, dla którego sałatka z fasolki szparagowej zasługuje na stałe miejsce w twojej kuchni.

Składniki:

  • Składniki na 3,3 litra sałatki:
  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Sałatka z fasolki szparagowej – w słoiki – jak zrobić?

  1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy.
  2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki.
  3. Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie mieszamy i łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut. Pod koniec dodajemy paprykę.
  4. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.

Porady – Dodatkowe informacje

Sałatka z fasolki szparagowej świetnie smakuje jako dodatek do obiadu z ziemniaków, z mięsem lub makaronu.

Przygotowując ostatnio sałatkę wyszło mi za mało sosu – była za gęsta, więc dolałam trochę wody z gotowania fasolki (odlałam do innego garnka, by zrobić na niej zupę). Polecam ten sposób, bo woda po gotowaniu ma aromat fasolki. Można też dolać zwykłej wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z fasoli Jaś z ziołami
Następny przepis: Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode