Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i szynką

Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i szynką

Przedstawiamy przepis na doskonały, lekki posiłek idealny na lato – sałatkę z fasolką szparagową, jajkiem i szynką. To propozycja, która łączy w sobie wiele cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa, wartościowy źródło białka, świetnie komponuje się z jajkami i szynką, które dostarczają dodatkowej dawki białka i tłuszczu. Sałatka jest lekka, ale sycąca i pełna smaku. Samodzielnie przygotowany sos dodatkowo podkreśla charakter wszystkich składników, a jej sporządzenie nie jest zbyt skomplikowane. Idealna propozycja na letni obiad czy piknik.

Składniki:

  • 250 gramów fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor
  • 50 gramów żółtego sera
  • 50 gramów chudej szynki lub polędwicy
  • 2 łyżki majonezu
  • biały pieprz
  • sól

Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i szynką – jak zrobić?

  1. Przygotowanie sałatki:

    • Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pokroić na ok. 2-3 cm kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
    • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę.
    • Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
    • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    • Wędlinę pokroić w krótkie paski.
  2. Przygotowanie sosu:

    • Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    • Dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    • Wymieszać wszystkie składniki.

Słowa kluczowe: sałatka z fasolką szparagową i jajkiem

xxxx – dodatkowe informacje

Osoby które nie jedzą mięsa mogą pominąć wędlinę


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki
Następny przepis: Sałatka z fetą i winogronami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode