Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i szynką
Przedstawiamy przepis na doskonały, lekki posiłek idealny na lato – sałatkę z fasolką szparagową, jajkiem i szynką. To propozycja, która łączy w sobie wiele cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa, wartościowy źródło białka, świetnie komponuje się z jajkami i szynką, które dostarczają dodatkowej dawki białka i tłuszczu. Sałatka jest lekka, ale sycąca i pełna smaku. Samodzielnie przygotowany sos dodatkowo podkreśla charakter wszystkich składników, a jej sporządzenie nie jest zbyt skomplikowane. Idealna propozycja na letni obiad czy piknik.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów fasolki szparagowej
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- 50 gramów żółtego sera
- 50 gramów chudej szynki lub polędwicy
- 2 łyżki majonezu
- biały pieprz
- sól
Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i szynką – jak zrobić?
-
Przygotowanie sałatki:
- Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pokroić na ok. 2-3 cm kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę.
- Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wędlinę pokroić w krótkie paski.
-
Przygotowanie sosu:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski.
- Dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać wszystkie składniki.
Słowa kluczowe: sałatka z fasolką szparagową i jajkiem
xxxx – dodatkowe informacje
Osoby które nie jedzą mięsa mogą pominąć wędlinę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki
Następny przepis: Sałatka z fetą i winogronami