SAŁATKA Z DYNI MAKARONOWEJ
Sałatka z dyni makaronowej to doskonały, sezonowy przepis dla miłośników zdrowej kuchni. Wyrazisty smak dyni makaronowej doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami przepisu, tworząc wyjątkowe połączenie aromatów. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale również bogata w cenne składniki odżywcze, które zawiera dynia. Ta propozycja jest idealna do podania jako lekki, jesienny obiad czy też jako dodatek do głównego dania. Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w codziennym gotowaniu. Sałatka z dyni makaronowej z pewnością zasługuje na stałe miejsce w kulinarnym repertuarze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- 3 łyżki majonezu
- 1 cebula czerwona
- sok z cytryny lub ocet do smaku
Sałatka z dyni makaronowej – jak zrobić?
- Dynię myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy 20 minut na jednej stronie, potem odwracamy ją i znów gotujemy 20 minut. Studzimy i przekrawamy. W środku powstał makaron, wyjmujemy go, nasiona wyrzucamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki, majonez i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
SAŁATKA Z DYNI MAKARONOWEJ – dodatkowe informacje
Mniejszą dynię gotujemy krócej, a większą dłużej. Możemy urozmaicić smak dodając musztardę lub chrzan.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem
Następny przepis: Sałatka z fasoli Jaś z ziołami