Sałatka z czerwonych buraków i śledzi
Sałatka z czerwonych buraków i śledzi to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smak morski śledzi z ziemią w postaci buraków ćwikłowych. Ta sałatka jest doskonałym przystawkiem na każdą okazję, odrodzi pamięć o smakach domowej kuchni. Bez wątpienia zaskoczy i zachwyci nietuzinkowym połączeniem składników. Wyrazisty smak buraka idealnie komponuje się z lekko słonym śledziem, tworząc wykwintne danie o głębokim, pełnym smaku. To prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, a zarazem propozycja dla tych, którzy chcą wypróbować coś innego, nie tracąc przy tym rodzimego charakteru potrawy.
admin
Składniki:
- 4 średniej wielkości czerwone buraki
- 1 duża cebula
- 2 płaty śledziowe marynowane
- 2 łyżki majonezu dekoracyjnego
- 4 ogórki korniszony
- pieprz świeżo mielony
- sól
Sałatka z czerwonych buraków i śledzi – jak zrobić?
- Buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę.
- Platy śledziowe kroimy w paski.
- Wszystko razem mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Słowa kluczowe: surówka z buraków ćwikłowych, sałatka z buraków ćwikłowych, sałatka z buraka i śledzia, sałatka z burakiem i śledziem, sałatka z czerwonych buraków
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli zostają nam buraki z wywaru pod barszcz czerwony również możemy je wykorzystać do przygotowania takiej sałatki. PAMIĘTAJ nie musisz marnować jedzenia i go wyrzucać. Pomyśl zawsze można coś zrobić z niczego 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę
Następny przepis: Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem