Sałatka z czerwonych buraków i śledzi

Sałatka z czerwonych buraków i śledzi

Sałatka z czerwonych buraków i śledzi to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smak morski śledzi z ziemią w postaci buraków ćwikłowych. Ta sałatka jest doskonałym przystawkiem na każdą okazję, odrodzi pamięć o smakach domowej kuchni. Bez wątpienia zaskoczy i zachwyci nietuzinkowym połączeniem składników. Wyrazisty smak buraka idealnie komponuje się z lekko słonym śledziem, tworząc wykwintne danie o głębokim, pełnym smaku. To prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, a zarazem propozycja dla tych, którzy chcą wypróbować coś innego, nie tracąc przy tym rodzimego charakteru potrawy.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości czerwone buraki
  • 1 duża cebula
  • 2 płaty śledziowe marynowane
  • 2 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 4 ogórki korniszony
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Sałatka z czerwonych buraków i śledzi – jak zrobić?

  1. Buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Platy śledziowe kroimy w paski.
  4. Wszystko razem mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Słowa kluczowe: surówka z buraków ćwikłowych, sałatka z buraków ćwikłowych, sałatka z buraka i śledzia, sałatka z burakiem i śledziem, sałatka z czerwonych buraków

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli zostają nam buraki z wywaru pod barszcz czerwony również możemy je wykorzystać do przygotowania takiej sałatki. PAMIĘTAJ nie musisz marnować jedzenia i go wyrzucać. Pomyśl zawsze można coś zrobić z niczego 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę
Następny przepis: Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode