Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

Przybliżamy smakowo wyszukany, niezwykle kolorowy przepis na sałatkę z czerwonej kapusty z jabłkami. Połączenie soczystych, słodkawych jabłek z lekko pikantną kapustą czerwoną jest wysoce kuszące dla podniebienia. Ten przepis jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy – obfitujący w witaminy i błonnik. Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami to znakomity dodatek do obiadu, ale sprawdzi się też jako samodzielne danie. Oferujemy przepis na wersję do słoików, dzięki której pozytywny smak lata będziecie mogli przechować na długie, zimowe wieczory.

Składniki:

  • 2 1/2 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 3/4 szklanki octu 6%
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami – jak zrobić?

  1. Warzywa umyć. Kapustę poszatkować, jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wymieszać, włożyć do garnka i zalać zalewą. Gotować 15-20 minut. Następnie sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dopełnić zalewą. Pasteryzować około 15 minut od momentu zawrzenia wody.

Podawać do mięsnych dań obiadowych.

Porady – Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

Do zalewy do sałatki z czerwonej kapusty z jabłkami można użyć ocet winno-jabłkowy, wtedy sałatka będzie jeszcze bardziej łagodna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z czarnej rzepy i jajek
Następny przepis: sałatka z czerwonej kapusty do słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode