Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę to świetna propozycja dla miłośników chrupiących, kwasowych dodatków do obiadu, szczególnie polecana na chłodniejsze miesiące. Dzięki temu przepisowi, czerwona kapusta utrzymana w słoiku zachowa swoje walory smakowe przez długi czas. Ta kolorowa surówka z czerwonej kapusty dodaje odrobinę jesiennych barw na stół, a jej aromat i smak idealnie komponują się z tradycyjnymi, domowymi potrawami. To doskonały sposób na to, aby cieszyć się smakiem czerwonej kapusty nawet wtedy, gdy nie jest ona dostępna na straganach.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy czerwonej kapusty
- 0,5 kilograma cebuli
- ZALEWA:
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- 0,5 szklanki octu 10%
- ziele angielskie, liść laurowy
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę – jak zrobić?
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.
- Wszystkie składniki na zalewę wrzucić do garnka i zagotować. Gorącą zalewą zalać kapustę z cebulą, wymieszać i to wszystko przełożyć do większego garnka, żeby podgotować, ale nie tak, żeby się rozgotowała (ma być prawie ugotowana).
- Podgotowaną kapustę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 min.
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę – dodatkowe informacje
Jak wrzucimy kapustę do podgotowania, należy uważać, żeby jej nie przegotować, trzeba dobrze pilnować i próbować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka z czerwonej kapusty do słoika
Następny przepis: Sałatka z czerwonych buraków i śledzi