Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę to świetna propozycja dla miłośników chrupiących, kwasowych dodatków do obiadu, szczególnie polecana na chłodniejsze miesiące. Dzięki temu przepisowi, czerwona kapusta utrzymana w słoiku zachowa swoje walory smakowe przez długi czas. Ta kolorowa surówka z czerwonej kapusty dodaje odrobinę jesiennych barw na stół, a jej aromat i smak idealnie komponują się z tradycyjnymi, domowymi potrawami. To doskonały sposób na to, aby cieszyć się smakiem czerwonej kapusty nawet wtedy, gdy nie jest ona dostępna na straganach.

Składniki:

  • 2 kilogramy czerwonej kapusty
  • 0,5 kilograma cebuli
  • ZALEWA:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • ziele angielskie, liść laurowy

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę – jak zrobić?

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.
  2. Wszystkie składniki na zalewę wrzucić do garnka i zagotować. Gorącą zalewą zalać kapustę z cebulą, wymieszać i to wszystko przełożyć do większego garnka, żeby podgotować, ale nie tak, żeby się rozgotowała (ma być prawie ugotowana).
  3. Podgotowaną kapustę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 min.

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę – dodatkowe informacje

Jak wrzucimy kapustę do podgotowania, należy uważać, żeby jej nie przegotować, trzeba dobrze pilnować i próbować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sałatka z czerwonej kapusty do słoika
Następny przepis: Sałatka z czerwonych buraków i śledzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode