sałatka z czerwonej kapusty do słoika

sałatka z czerwonej kapusty do słoika

Przygotowanie sałatki z czerwonej kapusty do słoika to doskonały sposób na cieszenie się smakiem kapusty przez cały rok, nawet zimą. Świetnie sprawdza się jako przetwór, dodatek do dań czy samodzielna przekąska. Nasza sałatka z czerwonej kapusty, popularna również jako surówka do słoików, to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i dla podniebienia. Jej przygotowanie pozwala zamknąć w słoiku intensywne smaki i aromaty. Świeżość, chrupkość i cudowny kolor tej modrej kapusty zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Ta sałatka to prawdziwy rarytas, którym warto się podzielić z bliskimi.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta)
  • 500 g cebuli
  • Zalewa:
  • 3 łyżki płaskie soli
  • 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego (lub ziarna)
  • 4 listki laurowe
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 250 ml octu 10%
  • 1 szklana cukru (250 ml)
  • 200 ml wody (wg oryginalnego przepisu: 125ml)

Sałatka z czerwonej kapusty do słoika – jak zrobić?

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb. Poszatkować nożem bądź szatkownicą.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przelać wrzątkiem, odsączyć.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  4. W garnku rozpuścić wszystkie składniki zalewy. Należy dokładnie rozmieszać cukier, żeby się nie przypalił.
  5. Do gotującej się zalewy dodać kapustę i cebulę. Dokładnie wymieszać. Gotować przez ok 20-25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  6. Po tym czasie dodać jabłka. Gotować jeszcze przez 5 min.
  7. Do wyparzonych słoików przełożyć sałatkę. Ugniatając delikatnie kapustę, żeby przylegała do siebie.
  8. Pozostałą w garnku zalewę rozlać równo do słoików. Wytrzeć brzegi słoików do sucha i mocno zakręcić wieczka.
  9. Słoiki pasteryzować przez ok 30 min. Odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.

Słowa kluczowe: kapusta czerwona przetwory, siwa kapusta, modra kapusta w słoikach, surówka z czerwonej kapusty na zimę do słoików, czerwona kapusta w słoikach, surówka z czerwonej kapusty do słoika, surówka z czerwonej kapusty do słoików, czerwona kapusta na zimę, kapusta czerwona w słoiku, kapusta czerwona do słoików.

Porady – Dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli intensywniejsze zalewy polecam użyć ilość wody z oryginalnego przepisu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami
Następny przepis: Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode