Sałatka z cukinii i papryki na zimę
Sałatka z cukinii i papryki na zimę to doskonały sposób na utrzymanie lata w słoiku trochę dłużej. Zaskakująco smaczna i zdrowa, ta sałatka jest idealnym dodatkiem do przeróżnych dań. Świeże warzywa, które są głównymi składnikami, dostarczają dużo witamin i składników odżywczych. Można ją również podawać jako samodzielne danie. Właściwość konserwowania pozwala cieszyć się tą sałatką przez całą zimę. To pyszny przepis, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Aromatyczna papryka, słodka cukinia i ostrawy akcent cebuli tworzą razem niepowtarzalną kompozycję smaków. Sałatka ta z pewnością stanie się stałym elementem Twojej zimowej spiżarni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 kg cukinii
- 4 czerwone papryki
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi
- 5 łyżek soli
- ok. 8 ząbków czosnku
- ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
Sałatka z cukinii i papryki na zimę – jak zrobić?
- Cukinię myjemy, obcinamy końce i kroimy w plastry lub pół-plastry (zależnie od grubości cukinii). Pokrojone cukinie zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na ok. pół godziny aż puszczą wodę i zmiękną.
- W międzyczasie kroimy w kostkę wydrążoną z nasion paprykę, obieramy i kroimy w pół-piórka cebulę oraz obieramy i ścieramy na grubej tarce marchew.
- Zmiękczoną cukinię płuczemy 2 razy w zimnej wodzie i odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z innymi warzywami.
- Składniki na zalewę zagotowujemy. Słoiki napełniamy sałatką, na wierzch każdej kładziemy ząbek czosnku, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut po zagotowaniu.
xxxx – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzi 8 litrowych słoików sałatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z cukinii do słoików
Następny przepis: Sałatka z czarnej rzepy i jajek