Sałatka z cukinii do słoików

Sałatka z cukinii do słoików

Czy kiedykolwiek próbowaliście przetworów z cukinii? Jeśli nie, to dziś mam dla Was wspaniałą propozycję – Sałatkę z cukinii do słoików. Ten pyszny, domowy przepis to idealna propozycja na rodzinne obiady. Słoik pełen smacznej sałatki z cukinii to zawsze dobry pomysł na szybki dodatek do obiadu, kiedy przyjdą niespodziewani goście. Cukinia to warzywo uniwersalne, które doskonale sprawdzi się w sałatkach. Przygotowane w ten sposób stanowią doskonałe połączenie smaków i zdrowia. Spróbuj tego przepisu, a pazurki cukinii do słoików na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych. Nie czekaj, przekonaj się sam!

Składniki:

  • Cukinia (bez gniazd nasiennych): 2.5 kilograma
  • Cebula: 0.5 kilograma
  • Pieprz ziołowy: 20 gramów
  • Sól kamienna: 2 łyżki
  • Cukier: 200 gramów
  • Ocet: 0.5 szklanki
  • Olej: 1 szklanka

Sałatka z cukinii do słoików – jak zrobić?

  1. Nieobieraną, ale pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroję w cienkie plasterki.
  2. Obraną i umytą cebulę kroję w bardzo cienkie piórka i przekładam razem z cukinią do sporej miski.
  3. Dodaję olej, ocet, przyprawy, dokładnie mieszam, miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam na dwie godziny w chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie sałatkę przekładam do słoiczków i zalewam pozostałym na dnie miski płynem. Słoiki pasteryzuję 5 minut. Zostawiam w garnku, w którym pasteryzowałam, do całkowitego ostygnięcia. Następnie odstawiam do piwnicy.

Porady

Sałatka z cukinii do słoików – dodatkowe informacje:

Bardzo ważne jest, aby cukinia w słoikach na zimę była zalana dobrej jakości olejem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z chipsami stix i kurczakiem
Następny przepis: Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode