Sałatka z cukinii do słoików
Czy kiedykolwiek próbowaliście przetworów z cukinii? Jeśli nie, to dziś mam dla Was wspaniałą propozycję – Sałatkę z cukinii do słoików. Ten pyszny, domowy przepis to idealna propozycja na rodzinne obiady. Słoik pełen smacznej sałatki z cukinii to zawsze dobry pomysł na szybki dodatek do obiadu, kiedy przyjdą niespodziewani goście. Cukinia to warzywo uniwersalne, które doskonale sprawdzi się w sałatkach. Przygotowane w ten sposób stanowią doskonałe połączenie smaków i zdrowia. Spróbuj tego przepisu, a pazurki cukinii do słoików na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych. Nie czekaj, przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Cukinia (bez gniazd nasiennych): 2.5 kilograma
- Cebula: 0.5 kilograma
- Pieprz ziołowy: 20 gramów
- Sól kamienna: 2 łyżki
- Cukier: 200 gramów
- Ocet: 0.5 szklanki
- Olej: 1 szklanka
Sałatka z cukinii do słoików – jak zrobić?
- Nieobieraną, ale pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroję w cienkie plasterki.
- Obraną i umytą cebulę kroję w bardzo cienkie piórka i przekładam razem z cukinią do sporej miski.
- Dodaję olej, ocet, przyprawy, dokładnie mieszam, miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam na dwie godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie sałatkę przekładam do słoiczków i zalewam pozostałym na dnie miski płynem. Słoiki pasteryzuję 5 minut. Zostawiam w garnku, w którym pasteryzowałam, do całkowitego ostygnięcia. Następnie odstawiam do piwnicy.
Porady
Sałatka z cukinii do słoików – dodatkowe informacje:
Bardzo ważne jest, aby cukinia w słoikach na zimę była zalana dobrej jakości olejem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z chipsami stix i kurczakiem
Następny przepis: Sałatka z cukinii i papryki na zimę