Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami
Sałatka z chipsami to innowacyjny sposób na wykorzystanie tych popularnych przekąsek podczas przygotowywania pełnowartościowego posiłku. Ten przepis to doskonałe połączenie kruchych chipsów paprykowych z soczystymi warzywami i lekkim dressingiem. To propozycja dla tych, którzy cenią nietuzinkowe, ale łatwe dania. Eksperymentalna forma sałatki warstwowej z chipsami jest nie tylko smaczna, ale także atrakcyjna wizualnie. Sprawdzi się świetnie podczas rodzinnych spotkań lub jako rozwiązanie na imprezy z przyjaciółmi. To danie, które zachwyci zarówno fanów chipsów, jak i miłośników tradycyjnej sałatki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 jajek
- 3 marchewki
- 2 cebule + szczypiorek
- 3 pomidory
- 2 filety z kurczaka
- 2 małe paczki chipsów cebulowych
- przyprawa gyros
- ketchup pikantny
- sos:
- majonez (5 łyżek)
- jogurt naturalny (duży)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
Sałatka z chipsami – jak zrobić?
- Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Marchewkę gotujemy i kroimy w paski.
- Filety kroimy w kostkę i obsmażamy w przyprawie gyros.
- Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy.
- Chipsy kruszymy.
- Majonez, jogurt, przyprawy, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy.
Sałatkę układamy kolejno:
- Jajka
- Marchewka
- Sos
- Cebula ze szczypiorkiem
- Kurczak w gyrosie
- Pokruszone chipsy
- Ketchup
- Pomidory
- Sos i pokruszone chipsy
xxxx – dodatkowe informacje
Sosu wychodzi dość dużo, jeżeli lubimy bardziej suche sałatki to należy zmniejszyć ilość jogurtu i majonezu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SAŁATKA CARPACCIO Z BURACZKÓW Z SEREM FETA
Następny przepis: Sałatka z cieciorki i tuńczyka z suszonymi pomidorami