Sałatka z chipsami stix i kurczakiem
Sałatka z cieciorki i tuńczyka z suszonymi pomidorami to propozycja dla osób ceniących połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z egzotycznymi składnikami. To idealne danie na szybkie, zdrowe i syte lunch, które zaskoczy swoim smakiem i lekkością. Cieciorka od lat jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości, natomiast tuńczyk dostarcza nam białko wysokiej jakości. Suszone pomidory nadadzą tej sałatce wyrazisty smak i pomogą urozmaicić naszą dietę. Ten przepis to świetna propozycja dla tych, którzy szukają nowych, zdrowych przepisów na codzienne posiłki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 6-7 pomidorów suszonych w oleju
- Bazylia
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-4 łyżeczki octu balsamicznego
- Pieprz
Sałatka z cieciorki i tuńczyka z suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Cieciorkę i tuńczyka odcedzić na sicie (olej z tuńczyka zostawić w osobnej misce). Wymieszać cieciorkę z tuńczykiem, dodać pokrojone w paski pomidory i pół pęczka liści bazylii. Do oleju z tuńczyka dodać octu balsamicznego i czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem. Wstawić do lodówki na około 15-30 min.
Porady – dodatkowe informacje
Ilość czosnku i octu zależy od indywidualnych upodobań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z cieciorki i tuńczyka z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Sałatka z cukinii do słoików