Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym

Zaprezentowany przepis to propozycja dla osób poszukujących szybkich, ale jednocześnie smacznych i zdrowych pomysłów na posiłek. Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą to potrawa pełna wartości odżywczych, które dostarczą energii na cały dzień. Jest to danie bezglutenowe, więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Ryż brązowy dostarcza błonnika, tuńczyk jest źródłem zdrowych tłuszczów Omega-3, a kukurydza dodaje słodkości i różnorodności konsystencji. Ta sałatka to doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 paczka ryżu brązowego (może być również biały)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa) – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: dietetyczna sałatka z tuńczykiem i ryżem.

Porady – dodatkowe informacje

*W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez.

** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa)
Następny przepis: Sałatka z brokułem z prażonym słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode