Sałatka z arbuzem i rukolą
Rozkoszuj się smakiem słonecznej Italii za pomocą naszego przepisu na sałatkę włoską. To prosty, lekki i odżywczy posiłek, idealny do podawania na lunch, kolację lub jako dodatek do mięs lub ryb na każdej imprezie. Sałatka włoska łączy w sobie świeżość różnorodnych sałat i warzyw z wykwintnością typowych włoskich dodatków. Wyróżnia się zarówno kolorowym wyglądem, jak i bogactwem smaków. To prawdziwa feeria kolorów i smaków, która sprawdzi się zarówno na letnie, jak i zimowe dni. Przepisy na włoskie sałatki to esencja śródziemnomorskiego stylu jedzenia – zdrowego i pełnego smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 250 gram pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- Garść czarnych oliwek
- Opakowanie mini mozzarelli
- 2 sosy sałatkowe włoskie
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek oleju
Sałatka włoska – jak zrobić?
- Wszystkie warzywa myjemy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski. Ogórka obieramy, kroimy w pół plastry. Cebulę kroimy w talarki. Pomidory, oliwki i mini mozzarelle kroimy na pół.
- Sosy dokładnie mieszamy z wodą i olejem, dodajemy do sałatki i mieszamy.
- Wstawiamy na 15 minut do lodówki, aby składniki sałatki się przegryzły.
Sałatka włoska – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje schłodzona.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem
Następny przepis: SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU