Sałatka z arbuzem i rukolą

Sałatka z arbuzem i rukolą

Rozkoszuj się smakiem słonecznej Italii za pomocą naszego przepisu na sałatkę włoską. To prosty, lekki i odżywczy posiłek, idealny do podawania na lunch, kolację lub jako dodatek do mięs lub ryb na każdej imprezie. Sałatka włoska łączy w sobie świeżość różnorodnych sałat i warzyw z wykwintnością typowych włoskich dodatków. Wyróżnia się zarówno kolorowym wyglądem, jak i bogactwem smaków. To prawdziwa feeria kolorów i smaków, która sprawdzi się zarówno na letnie, jak i zimowe dni. Przepisy na włoskie sałatki to esencja śródziemnomorskiego stylu jedzenia – zdrowego i pełnego smaku!

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 250 gram pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Garść czarnych oliwek
  • Opakowanie mini mozzarelli
  • 2 sosy sałatkowe włoskie
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

Sałatka włoska – jak zrobić?

  1. Wszystkie warzywa myjemy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski. Ogórka obieramy, kroimy w pół plastry. Cebulę kroimy w talarki. Pomidory, oliwki i mini mozzarelle kroimy na pół.
  2. Sosy dokładnie mieszamy z wodą i olejem, dodajemy do sałatki i mieszamy.
  3. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, aby składniki sałatki się przegryzły.

Sałatka włoska – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje schłodzona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem
Następny przepis: SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode