Sałatka włoska
Przywitajcie wiosnę na talerzu z kolorową i pełną zdrowych składników sałatką. Sałatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem to doskonałe danie na cieplejsze, słoneczne dni. To propozycja nie tylko dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale również dla miłośników smacznej i lekkiej kuchni. Ożywiający groszek ptysiowy idealnie komponuje się ze słonecznikiem, dodając do sałatki nie tylko pysznego smaku, ale też chrupkości. Ta wiosenna sałatka to prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych, które z pewnością zadowolą wszystkie gusta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Potrzebne składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 średnie pomidory
- 4 jajka
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
- 10 dag ziaren słonecznika
- garść groszku ptysiowego
- 3 łyżki oliwy
- sos koperkowo-ziołowy
Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem – jak zrobić?
- Nastawiamy jaja do gotowania na twardo, myjemy warzywa, zaczynamy od krojenia sałaty lodowej, następnie kroimy cebulę i pomidory. Składniki wrzucamy do salaterki. Ugotowane jaja studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do warzyw. Następnie całość posypujemy ziarnami słonecznika. Sos koperkowo-ziołowy mieszamy dokładnie z oliwą w oddzielnym pojemniku. Dodajemy do sałatki – całość mieszamy. Groszek ptysiowy dodajemy na końcu.
Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem – dodatkowe informacje
Sałatka może być świetnym daniem głównym jak i dodatkiem. Zamiast groszku ptysiowego można podawać z grzankami lub tostem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem
Następny przepis: SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU