Sałatka włoska

Sałatka włoska

Przywitajcie wiosnę na talerzu z kolorową i pełną zdrowych składników sałatką. Sałatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem to doskonałe danie na cieplejsze, słoneczne dni. To propozycja nie tylko dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale również dla miłośników smacznej i lekkiej kuchni. Ożywiający groszek ptysiowy idealnie komponuje się ze słonecznikiem, dodając do sałatki nie tylko pysznego smaku, ale też chrupkości. Ta wiosenna sałatka to prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych, które z pewnością zadowolą wszystkie gusta.

Składniki:

  • Potrzebne składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
  • 10 dag ziaren słonecznika
  • garść groszku ptysiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sos koperkowo-ziołowy

Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Nastawiamy jaja do gotowania na twardo, myjemy warzywa, zaczynamy od krojenia sałaty lodowej, następnie kroimy cebulę i pomidory. Składniki wrzucamy do salaterki. Ugotowane jaja studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do warzyw. Następnie całość posypujemy ziarnami słonecznika. Sos koperkowo-ziołowy mieszamy dokładnie z oliwą w oddzielnym pojemniku. Dodajemy do sałatki – całość mieszamy. Groszek ptysiowy dodajemy na końcu.

Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem – dodatkowe informacje

Sałatka może być świetnym daniem głównym jak i dodatkiem. Zamiast groszku ptysiowego można podawać z grzankami lub tostem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem
Następny przepis: SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode