Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem
Sałatka wielowarstwowa jest doskonałym dodatkiem do każdego rodzaju spotkania. Ten elegancki, kolorowy przysmak posiada wiele różnych składników, których połączenie może zaskoczyć niejednego smakosza. Bogactwo warzyw, mięsa, serów i sosów tworzy nie tylko apetyczny wygląd, ale przede wszystkim mnogość smaków. Sałatki wielowarstwowe to doskonała propozycja na rodzinne uroczystości, spotkania ze znajomymi, czy ważne wydarzenia. Możliwość dowolnej modyfikacji składników sprawia, że jest to przepis, który z łatwością dostosujemy do naszych upodobań. Przygotowanie takiej sałatki to czysta przyjemność, a efekt końcowy na pewno wynagrodzi nam poświęcony czas.
Piotr Zieliński
Składniki:
- seler konserwowa 1 słoik
- puszka kukurydzy
- słoik marchewki w kostkę
- 25 dkg szynki
- puszka czerwonej fasoli
- 5 dkg ogórków konserwowych
- 5 jajek
- 1 duży por
- majonez
- 25 dkg sera żółtego
- natka pietruszki
Sałatka wielowarstwowa – jak zrobić?
-
Wszystkie produkty układamy warstwami w szklanym, przejrzystym naczyniu według kolejności podanej w przepisie. Warzywa z puszek należy odsączyć, szynkę pokroić w paseczki, ogórki w kostkę, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki.
Na wierzch wyłożyć majonez i posypać startym żółtym serem. Tak ułożone składniki wraz z naczyniem należy przykryć folią i włożyć do lodówki na 12-24 godz. Przed podaniem sałatkę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Sałatka wielowarstwowa – dodatkowe informacje
Można zmieniać układ warstw sałatki wielowarstwowej i przekładać częściej majonezem.