Sałatka wielowarstwowa
Salatka Wiejska z Kiełbasą to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesności. To propozycja, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięs, jak i warzyw. Składniki, które zastosujemy do jej przygotowania, to prawdziwe skarby wiejskiego ogrodu i lokalnej szynkarni. Sprawdzi się jako odrębne danie, ale także jako dodatek do obiadu czy kolacji. Oryginalność tego przepisu sprawia, że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie w nim coś dla siebie. Salatka Wiejska z Kiełbasą to niezapomniane doznania smakowe, które przeniosą Cię wprost do malowniczych polskich krajobrazów. Wypróbuj i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Laska kiełbasy swojskiej drobiowej
- 30-40 dag kapusty pekińskiej
- 25 dag sera żółtego
- Puszka kukurydzy
- Pęczek szczypiorku lub cebulka czerwona (1 szt)
- Majonez – 3 łyżki (czasem 4, zobaczymy ile soku kapusta puści)
- 2 łyżki śmietany
Salatka wiejska z kielbaską – jak zrobić?
- Kapustę drobno kroimy.
- Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, a następnie plasterki na 1/4.
- Smażymy kiełbasę na rumiano, lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą.
- Wkładamy smażoną kiełbasę do salaterki bez tłuszczu.
- Mieszamy kiełbasę z kiszoną kapustą.
- Kroiemy ser w słupki 1 cm na 0,5 cm.
- Dodajemy ser i kukurydzę do salaterki.
- Dodajemy majonez i 2 łyżki śmietany, mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przed posoleniem należy spróbować, bo często nie wymaga dosalania.
- Dodajemy pęczek szczypiorku lub małą czerwoną cebulkę.
Tekst: Surówka wiejska z kiełbasą – jak zrobić?
porady – dodatkowe informacje
WAZNE BY KIELBASKE DODAC DO KAPUSTY LEKKO CIEPLA WTEDY KAPUSTA ZMIEKNIE
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SALATKA WIEJSKA Z KIELBASKĄ
Następny przepis: Salatka wiosenna z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem