Sałatka warzywna warstwowa

Sałatka warzywna warstwowa

Czy poszukujesz ekscytującego, kolorowego i wyrazistego dodatku do swojego menu? Sałatka warzywna warstwowa to idealna propozycja. Znana również jako sałatka jarzynowa warstwowa, to połączenie różnych warzyw ułożonych w piękne, kuszące kolorowe warstwy. Ten przepis to kwintesencja zdrowego jedzenia, który zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. To idealne danie, które można podać na powitalnym lunchu, uroczystej kolacji czy też na każdym przyjęciu. Jest nie tylko smaczne, ale także estetyczne, więc doskonale nadaje się na ozdobę stołu.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 brokuł
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 jaj
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sałatka warzywna warstwowa – jak zrobić?

  1. Przygotuj warzywa:
    • Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut, odcedzamy na durszlaku.
    • Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler także zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
    • Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy na sitku.
    • Ogórki kroimy w kostkę, a por w półksiężyce.
  2. Układanie warstw sałatki:
  3. Warzywa możemy ułożyć dowolnie. U mnie warstwy zostały ułożone w następujący sposób: ziemniaki-marchew-majonez-pietruszka-seler-majonez-kukurydza-por-groszek-majonez-jajka-brokuł.

xxxx – dodatkowe informacje

Majonez, sól i pieprz dodajemy według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Następny przepis: Sałatka warzywne trio z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode