Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem to idealne danie dla miłośników morskich smaków, zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Ta wyjątkowa sałatka, która łączy w sobie soczystego tuńczyka, chrupiącą marchewkę oraz inne smakowite składniki, może stać się prawdziwym hitem każdego stołu. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba ułożyć wszystko warstwami, co jednak dodaje jej niepowtarzalnego charakteru. Ta sałatka to nie tylko kolorowa kompozycja, ale również wyśmienita propozycja dla tych, którzy chcą zdrowo i smacznie zjeść. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 15 dkg żółtego sera
  • pęczek pietruszki lub szczypiorku
  • majonez

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – jak zrobić?

  1. Tuńczyka odsączyć i wyłożyć na dno salaterki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zasolić, wyłożyć na tuńczyka.
  3. Marchewkę ugotować wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć jako kolejną warstwę.
  4. Ogórki również zetrzeć tak samo jak marchewkę.
  5. Jajka ugotować na twardo wystudzić i zetrzeć na tarce, wyłożyć na ogórki.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wyłożyć na jajka.
  7. Na samą górę ścieramy na tarce żółty ser.
  8. Wierzch posmarować majonezem.
  9. Posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  10. Schłodzić i serwować.

Porady: Sałatka warstwowa z tuńczykiem i marchewką – dodatkowe informacje

Ja sałatki w salaterce nie solę ani nie pieprzę, natomiast można to zrobić ewentualnie po nałożeniu na talerzyk w zależności od gustu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAŁATKA WARSTWOWA Z SZYNKĄ ANANASEM I SELEREM
Następny przepis: Sałatka warzywna warstwowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode