Sałatka Warstwowa z Brokułem ,Kurczakiem i Fetą

Sałatka Warstwowa z Brokułem ,Kurczakiem i Fetą

Sałatka Warstwowa z Brokułem, Kurczakiem i Fetą to wyśmienite danie, które wpisze się w gusta zarówno miłośników kuchni śródziemnomorskiej, jak i tych, którzy po prostu cenią sobie smaczne i zdrowe przekąski. Jej główne składniki, czyli brokuły, kurczak i feta, tworzą niezwykle aromatyczne połączenie, które idealnie komponuje się z lekką, ale sycącą sałatą. Sałatka jest doskonałym wyborem na lekki lunch czy kolację, wprowadza dużo odżywczych składników i błonnika do naszej diety. Z pewnością zachwyci wszystkich, którzy szukają inspiracji na zdrowe, ale i wyjątkowo smakowite danie.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 duże pomidory
  • pierś z kurczaka podwójna
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie sera feta
  • Sos Czosnkowy:
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 garście prażonego słonecznika
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem i fetą – jak zrobić?

  1. Brokuła ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami, u mnie królowała przyprawa gyros.
  3. Na patelni z olejem podsmażyć filet, wyłożyć na ręcznik papierowy i pozostawić do wystygnięcia.
  4. Ser feta pokroić w kostkę.
  5. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
  6. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (obrałam ze skóry).
  7. Kukurydzę odsączyć na durszlaku.
  8. Przygotować sos czosnkowy połączyć majonez z jogurtem, przecisnąć przez praskę czosnek, wsypać zioła, wlać sok z cytryny (zawsze daje koperek posiekany, ale akurat nie miałam pod ręką), dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. W szklanej salaterce układamy składniki w kolejności:
    1. brokuł
    2. pomidor
    3. kurczak
    4. kukurydza
    5. ser feta
  10. Wierzch sałatki polać domowym sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem, salaterkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Słowa kluczowe: sałatka warstwowa z brokułami i fetą

xxxx – dodatkowe informacje

Słonecznik można zastąpić prażonymi migdałami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki
Następny przepis: Sałatka warstwowa z chipsami tortilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode