Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki

Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki

Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki, to propozycja dla osób szukających szybkich i smacznych rozwiązań na rodzinne spotkania czy spotkania ze znajomymi. Sałatka, dzięki swym warstwowym układowi składników, jest nie tylko smakowita, ale także atrakcyjna wizualnie. W wykorzystaniu do jej przygotowania znajdują się różne warzywa, które dodają koloru i smaku, a bulion winiary nadaje całości wyrazistego, pełnego aromatu. To prosty sposób na szybkie przygotowanie pysznej sałatki, która z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością i niebanalnym smakiem. Wymaga niewielkiego nakładu pracy, a efekt końcowy jest naprawdę zadowalający.

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 100 g sera żółtego
  • 400 g usmażonego fileta z kurczaka
  • sól, pieprz czarny, przyprawa „Grill”
  • majonez dekoracyjny „Winiary”, ok 300 ml

Sałatka warstwowa błyskawiczna bożenki – jak zrobić?

  1. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy. Przekładamy do miski. Szatkujemy drobno, lekko solimy.
  2. Kukurydzę odcedzamy, przelewamy na sitku zimną wodą.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Trzemy na tarce o dużych oczkach.
  4. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę drobniutko siekamy, sparzamy wrzątkiem. Studzimy.
  5. Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy grubo przyprawą do Grilla. Obsmażamy na oleju do miękkości. Studzimy.
  6. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  7. Bierzemy szklaną dużą miskę lub dwie mniejsze. Pamiętajmy, aby suche warstwy smarować majonezem, pozostałe oprószać pieprzem. Układamy warstwami składniki:
    a) kapusta pekińska
    b) kurczak
    c) kukurydza
  8. cebula
    ogórki konserwowe
    starte jajka
  9. Wszystkie warstwy suche – smarujemy majonezem. Pozostałe oprószamy pieprzem.
  10. Układanie warstw sałatki, powtarzamy do wyczerpania składników.
  11. Na końcu, wierzch sałatki, posypujemy grubo żółtym serem. Miskę przykrywamy folią spożywczą i na chwilkę wkładamy do lodówki.
  12. Dekorujemy sałatkę według uznania.
  13. Smacznego 😉

Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki – dodatkowe informacje

Cebulę możemy zastąpić w sezonie: dymką lub grubym szczypiorem. Najlepszy ser, to podpuszczkowy, dojrzewający. Kapusta pekińska najlepsza do tej sałatki, to młoda, ze świeżymi, chrupiącymi listkami. Dobrze, jeśli miska jest przezroczysta, wtedy ładnie prezentują się w niej składniki sałatki. Sałatka smakuje najlepiej, gdy jest przed podaniem- lekko schłodzona w lodówce. Zawiera mięso, zatem podajemy ją tylko z dodatkiem pieczywa, najlepiej domowego na zakwasie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka warstwowa
Następny przepis: Sałatka Warstwowa z Brokułem ,Kurczakiem i Fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode