Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki
Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki, to propozycja dla osób szukających szybkich i smacznych rozwiązań na rodzinne spotkania czy spotkania ze znajomymi. Sałatka, dzięki swym warstwowym układowi składników, jest nie tylko smakowita, ale także atrakcyjna wizualnie. W wykorzystaniu do jej przygotowania znajdują się różne warzywa, które dodają koloru i smaku, a bulion winiary nadaje całości wyrazistego, pełnego aromatu. To prosty sposób na szybkie przygotowanie pysznej sałatki, która z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością i niebanalnym smakiem. Wymaga niewielkiego nakładu pracy, a efekt końcowy jest naprawdę zadowalający.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 4 jajka ugotowane na twardo
- puszka kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 200 g ogórków konserwowych
- 100 g sera żółtego
- 400 g usmażonego fileta z kurczaka
- sól, pieprz czarny, przyprawa „Grill”
- majonez dekoracyjny „Winiary”, ok 300 ml
Sałatka warstwowa błyskawiczna bożenki – jak zrobić?
- Kapustę pekińską myjemy, osuszamy. Przekładamy do miski. Szatkujemy drobno, lekko solimy.
- Kukurydzę odcedzamy, przelewamy na sitku zimną wodą.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę drobniutko siekamy, sparzamy wrzątkiem. Studzimy.
- Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy grubo przyprawą do Grilla. Obsmażamy na oleju do miękkości. Studzimy.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Bierzemy szklaną dużą miskę lub dwie mniejsze. Pamiętajmy, aby suche warstwy smarować majonezem, pozostałe oprószać pieprzem. Układamy warstwami składniki:
a) kapusta pekińska
b) kurczak
c) kukurydza - cebula
ogórki konserwowe
starte jajka - Wszystkie warstwy suche – smarujemy majonezem. Pozostałe oprószamy pieprzem.
- Układanie warstw sałatki, powtarzamy do wyczerpania składników.
- Na końcu, wierzch sałatki, posypujemy grubo żółtym serem. Miskę przykrywamy folią spożywczą i na chwilkę wkładamy do lodówki.
- Dekorujemy sałatkę według uznania.
- Smacznego 😉
Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki – dodatkowe informacje
Cebulę możemy zastąpić w sezonie: dymką lub grubym szczypiorem. Najlepszy ser, to podpuszczkowy, dojrzewający. Kapusta pekińska najlepsza do tej sałatki, to młoda, ze świeżymi, chrupiącymi listkami. Dobrze, jeśli miska jest przezroczysta, wtedy ładnie prezentują się w niej składniki sałatki. Sałatka smakuje najlepiej, gdy jest przed podaniem- lekko schłodzona w lodówce. Zawiera mięso, zatem podajemy ją tylko z dodatkiem pieczywa, najlepiej domowego na zakwasie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka warstwowa
Następny przepis: Sałatka Warstwowa z Brokułem ,Kurczakiem i Fetą