Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka to doskonałe połączenie smaków, które zamyka w sobie całą świeżość i witalność skandynawskiej kuchni. Sama nazwa brzmi intrygująco, ale przede wszystkim chodzi o smak, który składa się z niezwykłego połączenia papryki i ogórków. Zdecydowanie warto spróbować tej sałatki, która sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas wyjątkowych okazji. W prostocie składników tkwi jej wyjątkowość. Jej smak jest tak niepowtarzalny, że zadowoli zarówno smakoszy kuchni skandynawskiej, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarne odkrywanie tej części Europy. Ta sałatka szwedzka z ogórków i papryki to prawdziwy rarytas.

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych
  • 1 kilogram cebuli
  • 1 kilogram papryki czerwonej
  • 1 kilogram marchewki
  • pęczek selera naciowego
  • Zalewa:
  • 5 łyżek soli
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • Po pół łyżeczki gorczycy i po 5-6 ziarenek pieprzu na słoik

Sałatka szwedzka – jak zrobić?

  1. Do czystych, wyparzonych słoików wsypać gorczycę i pieprz.
  2. Umyte ogórki pokroić w grubsze plastry, cebulę pokroić w półksiężyce, paprkę pokroić w grubsze paski a marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Seler grubo poszatkować.
  3. Wymieszać wszystko razem w dużej misce.
  4. Zagotować wszystkie składniki na zalewę i zalać gorącą zalewą sałatkę.
  5. Odwtawić na około 12 godzin (najlepiej na noc).
  6. Do słoików nałożyć sałatkę z zalewą, zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
  7. Po tym czasie słoiki odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

SMACZNEGO

Sałatka szwedzka z ogórków i papryki, sałatka szwedzka z papryką.

Sałatka szwedzka – dodatkowe informacje

Do tej sałatki można dorzucić jak ktoś lubi trochę ostrej papryki chilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka szwabska
Następny przepis: Sałatka Szopska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode