Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to doskonałe połączenie smaków, które zamyka w sobie całą świeżość i witalność skandynawskiej kuchni. Sama nazwa brzmi intrygująco, ale przede wszystkim chodzi o smak, który składa się z niezwykłego połączenia papryki i ogórków. Zdecydowanie warto spróbować tej sałatki, która sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas wyjątkowych okazji. W prostocie składników tkwi jej wyjątkowość. Jej smak jest tak niepowtarzalny, że zadowoli zarówno smakoszy kuchni skandynawskiej, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarne odkrywanie tej części Europy. Ta sałatka szwedzka z ogórków i papryki to prawdziwy rarytas.
admin
Składniki:
- 4 kilogramy ogórków gruntowych
- 1 kilogram cebuli
- 1 kilogram papryki czerwonej
- 1 kilogram marchewki
- pęczek selera naciowego
- Zalewa:
- 5 łyżek soli
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- Po pół łyżeczki gorczycy i po 5-6 ziarenek pieprzu na słoik
Sałatka szwedzka – jak zrobić?
- Do czystych, wyparzonych słoików wsypać gorczycę i pieprz.
- Umyte ogórki pokroić w grubsze plastry, cebulę pokroić w półksiężyce, paprkę pokroić w grubsze paski a marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Seler grubo poszatkować.
- Wymieszać wszystko razem w dużej misce.
- Zagotować wszystkie składniki na zalewę i zalać gorącą zalewą sałatkę.
- Odwtawić na około 12 godzin (najlepiej na noc).
- Do słoików nałożyć sałatkę z zalewą, zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
- Po tym czasie słoiki odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
SMACZNEGO
Sałatka szwedzka z ogórków i papryki, sałatka szwedzka z papryką.
Sałatka szwedzka – dodatkowe informacje
Do tej sałatki można dorzucić jak ktoś lubi trochę ostrej papryki chilli.