Sałatka szwabska

Sałatka szwabska

Sałatka szwabska to klasyczne danie pochodzące z krajów niemieckojęzycznych. Znana również jako Schwäbischer Kartoffelsalat, to przepis, który z pewnością zadowoli miłośników zarówno ziemniaków, jak i innych warzyw. Jeśli jesteś fanem programów kulinarnych, mogłeś zobaczyć, jak Magda Gessler przygotowuje tę sałatkę w jednym z odcinków swojego programu „Kuchenne rewolucje”. Jej wersję cechuje prostota i autentyczność. Sałatka szwabska jest pysznym, lekko kwasowym daniem, które świetnie komponuje się ze smażonymi kiełbasami lub pieczonym mięsem. Urozmaicaj swoje codzienne menu i skosztuj tej prostej, ale smakowitej potrawy.

Składniki:

  • Sałatka szwabska – przepis:
  • 350 g mortadeli
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • 2 pomidory
  • korniszony
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  1. Sałatka szwabska – jak zrobić?

    1.
    Sałatka szwabska z mortadeli – przepis:
    Na początek cebulę trzeba posolić i odczekać chwilę. Wtedy cebula straci swoją ostrość. Następnie mortadelę należy pokroić na cienkie paski. Potem pomidory, paprykę i ogórki należy pokroić w kostkę. A cebula powinna być pokrojona w piórka.

  2. 2.
    Następnie trzeba przygotować sos do sałatki szwabskiej poprzez zmieszanie musztardy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oliwą i cukrem. Na koniec trzeba sos doprawić solą i pieprzem. Sałatka a la szwabska jest gotowa do podania.

Sałatka szwabska – dodatkowe informacje

Do sałatki szwabskiej dodaje się również paprykę konserwową. Jednak ja za nią nie przepadam, więc zrezygnowałam z niej całkowicie. Sałatka szwabska z mortadelą jest równie pyszna bez jej dodatku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Następny przepis: Sałatka szwedzka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode