Sałatka szwabska
Sałatka szwabska to klasyczne danie pochodzące z krajów niemieckojęzycznych. Znana również jako Schwäbischer Kartoffelsalat, to przepis, który z pewnością zadowoli miłośników zarówno ziemniaków, jak i innych warzyw. Jeśli jesteś fanem programów kulinarnych, mogłeś zobaczyć, jak Magda Gessler przygotowuje tę sałatkę w jednym z odcinków swojego programu „Kuchenne rewolucje”. Jej wersję cechuje prostota i autentyczność. Sałatka szwabska jest pysznym, lekko kwasowym daniem, które świetnie komponuje się ze smażonymi kiełbasami lub pieczonym mięsem. Urozmaicaj swoje codzienne menu i skosztuj tej prostej, ale smakowitej potrawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Sałatka szwabska – przepis:
- 350 g mortadeli
- 1 mała cebula czosnkowa
- 2 pomidory
- korniszony
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
-
Sałatka szwabska – jak zrobić?
1.
Sałatka szwabska z mortadeli – przepis:
Na początek cebulę trzeba posolić i odczekać chwilę. Wtedy cebula straci swoją ostrość. Następnie mortadelę należy pokroić na cienkie paski. Potem pomidory, paprykę i ogórki należy pokroić w kostkę. A cebula powinna być pokrojona w piórka. -
2.
Następnie trzeba przygotować sos do sałatki szwabskiej poprzez zmieszanie musztardy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oliwą i cukrem. Na koniec trzeba sos doprawić solą i pieprzem. Sałatka a la szwabska jest gotowa do podania.
Sałatka szwabska – dodatkowe informacje
Do sałatki szwabskiej dodaje się również paprykę konserwową. Jednak ja za nią nie przepadam, więc zrezygnowałam z niej całkowicie. Sałatka szwabska z mortadelą jest równie pyszna bez jej dodatku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Następny przepis: Sałatka szwedzka