Sałatka surimi

Sałatka surimi

Surimi to popularny azjatycki składnik, który jest głównym bohaterem naszej dzisiejszej propozycji – sałatki surimi. W sklepach najczęściej spotkamy go pod postacią „paluszków krabowych”, które choć nie zawierają mięsa krabów, doskonale odwzorowują ich smak. Sekret tkwi bowiem w użytym do produkcji surowcu – mrożonym białym mięsie ryb. Wybierając surimi, zyskujemy nie tylko wyjątkowy smak, ale też mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Nasza propozycja to nieskomplikowana sałatka, w skład której wchodzą paluszki krabowe, warzywa i odpowiednio dobrany sos. Idealnie sprawdzi się jako efektowna przekąska lub lekki obiad.

Składniki:

  • op. makaronu ryżowego nitki
  • op. mrożonych paluszków krabowych surimi (ok. 20 sztuk)
  • puszka kukurydzy
  • ogórek
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
  • sól lub przyprawa uniwersalna

Sałatka surimi – jak zrobić?

  1. Makaron ryżowy kruszymy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy, aby ostygł.
  2. Paluszki krabowe rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. Kroimy w niewielkie kawałki.
  3. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę.
  4. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy na sicie.
  5. Makaron ryżowy przekładamy do salaterki. Dodajemy paluszki krabowe, kukurydzę, ogórka oraz koperek i starannie mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy.

xxxx – dodatkowe informacje

● Surimi będą smaczniejsze, jeżeli przed rozmrożeniem skropimy je sokiem z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Następny przepis: Sałatka szwedzka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode