Sałatka surimi
Surimi to popularny azjatycki składnik, który jest głównym bohaterem naszej dzisiejszej propozycji – sałatki surimi. W sklepach najczęściej spotkamy go pod postacią „paluszków krabowych”, które choć nie zawierają mięsa krabów, doskonale odwzorowują ich smak. Sekret tkwi bowiem w użytym do produkcji surowcu – mrożonym białym mięsie ryb. Wybierając surimi, zyskujemy nie tylko wyjątkowy smak, ale też mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Nasza propozycja to nieskomplikowana sałatka, w skład której wchodzą paluszki krabowe, warzywa i odpowiednio dobrany sos. Idealnie sprawdzi się jako efektowna przekąska lub lekki obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- op. makaronu ryżowego nitki
- op. mrożonych paluszków krabowych surimi (ok. 20 sztuk)
- puszka kukurydzy
- ogórek
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
- sól lub przyprawa uniwersalna
Sałatka surimi – jak zrobić?
- Makaron ryżowy kruszymy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy, aby ostygł.
- Paluszki krabowe rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. Kroimy w niewielkie kawałki.
- Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę.
- Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy na sicie.
- Makaron ryżowy przekładamy do salaterki. Dodajemy paluszki krabowe, kukurydzę, ogórka oraz koperek i starannie mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
xxxx – dodatkowe informacje
● Surimi będą smaczniejsze, jeżeli przed rozmrożeniem skropimy je sokiem z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem
Następny przepis: Sałatka szwedzka