Sałatka śródziemnomorska
Poszukując inspiracji na smaczne danie, które by nas przeniosło myślami w ciepłe kraje południa, warto zwrócić uwagę na sałatkę śródziemnomorską. To wspaniała propozycja na lekki lunch czy kolację. Jej głównym składnikiem jest tuńczyk, który doskonale komponuje się z innymi elementami sałatki, przede wszystkim z pomidorami, oliwami, kiszonymi ogórkami oraz czerwoną cebulą. Niezapomniany smak sałatki podkreśla ookresowy dressing. Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego i smacznego jedzenia, kuchni śródziemnomorskiej albo po prostu dla tych, którzy mają ochotę na coś innego. Wypróbuj ten przepis i poczuj ten niepowtarzalny smak!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron penne rigate – 30 dag
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Papryka żółta – 1 sztuka
- Papryka zielona – 1 sztuka
- Pomidory – 2 sztuki
- Puszka tuńczyka w oleju
- Czarne oliwki – kilka sztuk
- Kapary – kilka sztuk
- Listki bazylii – kilka sztuk
- Sos: ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek – 5 łyżek
- Sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki oregano
- Świeża mięta – gałązka
- Ostra musztarda – łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Polewamy łyżeczką oliwy z oliwek, mieszamy.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki. Oliwki przekrawamy.
- Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na kawałki. Mieszamy z makaronem i warzywami. Posypujemy oliwkami, kaparami i posiekanymi listkami bazylii.
- Sos: musztardę ucieramy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek i posiekaną miętę. Polewamy sałatkę.
Sałatka śródziemnomorska – dodatkowe informacje
● Zamiast czarnych oliwek możemy użyć równie dobrze zielonych, np. nadziewanych papryką. Wówczas ich nie przekrawamy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa z żurawiną.
Następny przepis: Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem