Sałatka śródziemnomorska

Sałatka śródziemnomorska

Poszukując inspiracji na smaczne danie, które by nas przeniosło myślami w ciepłe kraje południa, warto zwrócić uwagę na sałatkę śródziemnomorską. To wspaniała propozycja na lekki lunch czy kolację. Jej głównym składnikiem jest tuńczyk, który doskonale komponuje się z innymi elementami sałatki, przede wszystkim z pomidorami, oliwami, kiszonymi ogórkami oraz czerwoną cebulą. Niezapomniany smak sałatki podkreśla ookresowy dressing. Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego i smacznego jedzenia, kuchni śródziemnomorskiej albo po prostu dla tych, którzy mają ochotę na coś innego. Wypróbuj ten przepis i poczuj ten niepowtarzalny smak!

Składniki:

  • Makaron penne rigate – 30 dag
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Papryka żółta – 1 sztuka
  • Papryka zielona – 1 sztuka
  • Pomidory – 2 sztuki
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • Czarne oliwki – kilka sztuk
  • Kapary – kilka sztuk
  • Listki bazylii – kilka sztuk
  • Sos: ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Świeża mięta – gałązka
  • Ostra musztarda – łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz

Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Polewamy łyżeczką oliwy z oliwek, mieszamy.
  2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki. Oliwki przekrawamy.
  3. Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na kawałki. Mieszamy z makaronem i warzywami. Posypujemy oliwkami, kaparami i posiekanymi listkami bazylii.
  4. Sos: musztardę ucieramy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek i posiekaną miętę. Polewamy sałatkę.

Sałatka śródziemnomorska – dodatkowe informacje

● Zamiast czarnych oliwek możemy użyć równie dobrze zielonych, np. nadziewanych papryką. Wówczas ich nie przekrawamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa z żurawiną.
Następny przepis: Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode