Sałatka śledziowa z żurawiną.
Sałatka śledziowa z żurawiną to kwintesencja polskiej kuchni, która nierozerwalnie wiąże się z tradycją wigilijnego stołu. Ta smakowita kombinacja słonych śledzi z kwasnością żurawiny to prawdziwy rarytas, który bez wątpienia docenią miłośnicy prostej, ale wyrazistej kuchni. Choć sałatka ta doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, jej wyjątkowy smak sprawdzi się w każdym sezonie. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne, sprawdzone połączenia smaków, ale szukają też nietypowych dodatków do tradycyjnych dań. Ciekawa mieszanka składników sprawia, że sałatka śledziowa z żurawiną cieszy się dużym uznaniem, zarówno wśród starszego, jak i młodszego pokolenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gramów Filetów śledziowych
- 2 cebule
- 100 – 120 gramów suszonej żurawiny
- kolorowy pieprz
- szczypta pieprzu mielonego
- olej do zalania śledzi (u mnie Kujawski)
Sałatka śledziowa z żurawiną. – jak zrobić?
- Śledzie pokroić w paseczki o szerokości 2 cm.
- Żurawinę zalać na 8-10 minut gorącą wodą, następnie odcedzić.
- Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie w paseczki.
- Pokrojone śledzie włożyć do wyższego naczynia, dodać cebulę oraz żurawinę, pieprz kolorowy i lekko oprószyć czarnym mielonym pieprzem.
- Zalać olejem tak, aby śledzie były przykryte.
- Śledzie będą najlepsze po 2 dniach.
Porady – dodatkowe informacje
Śledziki mają lekko słodko – kwaskowy posmak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka śledziowa z ziemniakami
Następny przepis: Sałatka śródziemnomorska