Sałatka śledziowa z żurawiną.

Sałatka śledziowa z żurawiną.

Sałatka śledziowa z żurawiną to kwintesencja polskiej kuchni, która nierozerwalnie wiąże się z tradycją wigilijnego stołu. Ta smakowita kombinacja słonych śledzi z kwasnością żurawiny to prawdziwy rarytas, który bez wątpienia docenią miłośnicy prostej, ale wyrazistej kuchni. Choć sałatka ta doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, jej wyjątkowy smak sprawdzi się w każdym sezonie. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne, sprawdzone połączenia smaków, ale szukają też nietypowych dodatków do tradycyjnych dań. Ciekawa mieszanka składników sprawia, że sałatka śledziowa z żurawiną cieszy się dużym uznaniem, zarówno wśród starszego, jak i młodszego pokolenia.

Składniki:

  • 500 gramów Filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 100 – 120 gramów suszonej żurawiny
  • kolorowy pieprz
  • szczypta pieprzu mielonego
  • olej do zalania śledzi (u mnie Kujawski)

Sałatka śledziowa z żurawiną. – jak zrobić?

  1. Śledzie pokroić w paseczki o szerokości 2 cm.
  2. Żurawinę zalać na 8-10 minut gorącą wodą, następnie odcedzić.
  3. Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie w paseczki.
  4. Pokrojone śledzie włożyć do wyższego naczynia, dodać cebulę oraz żurawinę, pieprz kolorowy i lekko oprószyć czarnym mielonym pieprzem.
  5. Zalać olejem tak, aby śledzie były przykryte.
  6. Śledzie będą najlepsze po 2 dniach.

Porady – dodatkowe informacje

Śledziki mają lekko słodko – kwaskowy posmak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sałatka śledziowa z ziemniakami
Następny przepis: Sałatka śródziemnomorska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode