Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami to wyjątkowe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Śledzie od zawsze stanowią stały element wigilijnego stołu, jednak w tym przepisie są one połączone z pieczonymi burakami, co nadaje danie unikalny, głęboki smak. To zdrowe, pełne białka i witamin oraz łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako efektowna przystawka na święta lub imprezę. Ta sałatka śledziowa z burakiem z pewnością zaskoczy Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem oraz kolorową prezentacją. Spróbuj tego nowatorskiego połączenia idealne zarówno dla miłośników ryb, jak i wegetarian. Bez wątpienia jest to uczta dla podniebienia i oczu.
admin
Składniki:
- 4 sztuki upieczonych małych buraków
- opakowanie śledzi a’la anchois lub 3 sztuki zwykłych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki kaparów
- kilka korniszonów
- 1 zielone jabłko
- czerwona cebula
- koperek do smaku
- pieprz do smaku
- łyżka musztardy Dijon
- sok z połówki cytryny lub łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami – jak zrobić?
- Buraki wcześniej upieczone (około 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza), śledzie, jabłko, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
- Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami
Słowa kluczowe: śledzie z pieczonymi burakami, sałatka śledziowa z burakiem
Buraki można upiec przy okazji piekąc coś w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą.
Następny przepis: sałatka śledziowa z ziemniakami