Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami to wyjątkowe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Śledzie od zawsze stanowią stały element wigilijnego stołu, jednak w tym przepisie są one połączone z pieczonymi burakami, co nadaje danie unikalny, głęboki smak. To zdrowe, pełne białka i witamin oraz łatwe w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako efektowna przystawka na święta lub imprezę. Ta sałatka śledziowa z burakiem z pewnością zaskoczy Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem oraz kolorową prezentacją. Spróbuj tego nowatorskiego połączenia idealne zarówno dla miłośników ryb, jak i wegetarian. Bez wątpienia jest to uczta dla podniebienia i oczu.

Składniki:

  • 4 sztuki upieczonych małych buraków
  • opakowanie śledzi a’la anchois lub 3 sztuki zwykłych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki kaparów
  • kilka korniszonów
  • 1 zielone jabłko
  • czerwona cebula
  • koperek do smaku
  • pieprz do smaku
  • łyżka musztardy Dijon
  • sok z połówki cytryny lub łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami – jak zrobić?

  1. Buraki wcześniej upieczone (około 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza), śledzie, jabłko, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
  2. Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.

xxxx – dodatkowe informacje

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Słowa kluczowe: śledzie z pieczonymi burakami, sałatka śledziowa z burakiem

Buraki można upiec przy okazji piekąc coś w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą.
Następny przepis: sałatka śledziowa z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode