Sałatka śledziowa po meksykańsku

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Sałatka śledziowa po meksykańsku to niesamowite połączenie dwóch różnych tradycji kulinaricznych. Ta wyjątkowa propozycja ucieszy podniebienia wszystkich miłośników śledzia oraz oryginalnych smaków kuchni meksykańskiej. Podstawowa, polska sałatka śledziowa zostaje tutaj wzbogacona o nutę pikantności i egzotyczne składniki, które są charakterystyczne dla Meksyku. To połączenie klasyki z nowoczesnością, tradycji ze zdecydowaną odwagą kulinarną. Sałatka może być podana jako przekąska na przyjęciu, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki obiad, przekąska do pracy lub kolacja, która zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

  • 1 kg śledzi marynowanych (bez skóry, filety marynowane w oleju)
  • 5 dużych cebul
  • słoik ogórków kiszonych
  • puszka kukurydzy
  • pieczarki marynowane (słoik)
  • fasola czerwona z puszki
  • koncentrat pomidorowy (np. Pudliszki)
  • pół szklanki oleju
  • przyprawy

Sałatka śledziowa po meksykańsku – jak zrobić?

  1. Cebule pokroić w kostkę, udusić do miękkości na oleju (+pół szklanki wody).
  2. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę ogórki i pieczarki oraz koncentrat pomidorowy, przyprawić wg uznania.
  3. Gdy wystygnie dodać kukurydzę i fasolę, na końcu śledzie. Sałatka jest pyszna, gorąco polecam!

Porady – dodatkowe informacje

Cebule dusić na dużej patelni, żeby zmieściły się pozostałe składniki (pieczarki, ogórki, fasolka, kukurydza). Można podawać warstwowo (warstwa śledzi, warstwa sałatki itd.), jednak ja wolę w wersji wymieszanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka makaronowa z owocami morza
Następny przepis: Sałatka śledziowa warstwowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode