Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym
Zapraszamy do odkrycia przepisu na orzeźwiającą i wysublimowaną sałatkę ryżową z ogórkiem świeżym. To połączenie smaków idealne na ciepłe, by zaspokoić swoje podniebienie, nie przeciążając żołądka. Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad czy lekką kolację. Ta prosta w przygotowaniu potrawa cieszy się popularnością w wielu kuchniach azjatyckich, zapewniając nutę egzotyki w codziennym menu. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, ale także może służyć jako dodatek do mięs czy ryb. Poczuj smak lata z naszą sałatką ryżową z ogórkiem.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki suchego ryżu
- 1/2 pęczka koperku
- 3-4 ogórki gruntowe
- 250 g delikatnej wędliny (konserwowa)
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki koperku
- sól i pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym – jak zrobić?
-
1.
Ryż gotuję na sypko, tzn gotuje 10 minut w lekko osolonej wodzie, potem odcedzam i wkładam do kocyka na godzinę i studzę. -
2.
Ogórki obieram, jeżeli mają duże gniazda nasienne, to się ich pozbywam i kroję w drobną kostkę, tak samo jak wędlinę. Koperek drobno kroję. Wszystkie składniki łączę, dodaję ,majonez i jogurt, doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzam przez minimum 2 godziny. Smacznego
Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym – dodatkowe informacje
Ryż najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem
Następny przepis: Sałatka ryżowa z owocami