Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym

Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym

Zapraszamy do odkrycia przepisu na orzeźwiającą i wysublimowaną sałatkę ryżową z ogórkiem świeżym. To połączenie smaków idealne na ciepłe, by zaspokoić swoje podniebienie, nie przeciążając żołądka. Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad czy lekką kolację. Ta prosta w przygotowaniu potrawa cieszy się popularnością w wielu kuchniach azjatyckich, zapewniając nutę egzotyki w codziennym menu. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, ale także może służyć jako dodatek do mięs czy ryb. Poczuj smak lata z naszą sałatką ryżową z ogórkiem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 250 g delikatnej wędliny (konserwowa)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym – jak zrobić?

  1. Przygotowanie 1.
    Ryż gotuję na sypko, tzn gotuje 10 minut w lekko osolonej wodzie, potem odcedzam i wkładam do kocyka na godzinę i studzę.
  2. Przygotowanie 2.
    Ogórki obieram, jeżeli mają duże gniazda nasienne, to się ich pozbywam i kroję w drobną kostkę, tak samo jak wędlinę. Koperek drobno kroję. Wszystkie składniki łączę, dodaję ,majonez i jogurt, doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzam przez minimum 2 godziny. Smacznego

Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym – dodatkowe informacje

Ryż najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem
Następny przepis: Sałatka ryżowa z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode