Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem

Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem

Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem to proste i sycące danie, które bez trudu przygotujesz na szybki lunch lub kolację. To propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych rozwiązań kulinarnych. Połączenie ryżu i awokado gwarantuje porcję cennych składników odżywczych, a dodatek jajka sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca. Cechą charakterystyczną tej propozycji są kontrastujące ze sobą smaki: pikantne awokado idealnie komponuje się z delikatnym ryżem i bogatym w smaku jajkiem. Sałatka z awokado i ryżem to propozycja dla każdego, kto ceni sobie prostotę wykonania i doskonały smak.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu, brązowy
  • 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże
  • 1 paczka mrożonego groszku zielonego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka listków bazylii
  • 5 jajek
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Ryż brązowy wypłukać i gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu 40 minut. Ryż biały gotować 20 minut.
    10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić do niego groszek zielony.
    Ryż z groszkiem odcedzić.
    Awokado obrać ze skórki, ugnieść widelcem na miazgę i wymieszać z sokiem cytryny i majonezem.
    Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
    Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem.

Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem – dodatkowe informacje

Zamiast brązowy, można użyć biały ryż.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka Prowansalskie szaleństwo
Następny przepis: Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode