Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem
Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem to proste i sycące danie, które bez trudu przygotujesz na szybki lunch lub kolację. To propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych rozwiązań kulinarnych. Połączenie ryżu i awokado gwarantuje porcję cennych składników odżywczych, a dodatek jajka sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca. Cechą charakterystyczną tej propozycji są kontrastujące ze sobą smaki: pikantne awokado idealnie komponuje się z delikatnym ryżem i bogatym w smaku jajkiem. Sałatka z awokado i ryżem to propozycja dla każdego, kto ceni sobie prostotę wykonania i doskonały smak.
admin
Składniki:
- 1 szklanka ryżu, brązowy
- 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże
- 1 paczka mrożonego groszku zielonego
- 2 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- kilka listków bazylii
- 5 jajek
- sól, pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem – jak zrobić?
-
1.
Ryż brązowy wypłukać i gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu 40 minut. Ryż biały gotować 20 minut.
10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić do niego groszek zielony.
Ryż z groszkiem odcedzić.
Awokado obrać ze skórki, ugnieść widelcem na miazgę i wymieszać z sokiem cytryny i majonezem.
Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem.
Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem – dodatkowe informacje
Zamiast brązowy, można użyć biały ryż.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka Prowansalskie szaleństwo
Następny przepis: Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym