Sałatka pisanka

Sałatka pisanka

Sałatka pisanka to wyjątkowy sposób na wprowadzenie świątecznej atmosfery do codziennego jedzenia. Ten przepis, którego głównym składnikiem są kolorowe „pisanki” wykonane z makaronu, stanowi doskonały dodatek do wielkanocnego stołu. Nie tylko smakuje fantastycznie, ale także wygląda niesamowicie, co na pewno zainteresuje najmłodszych. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy jest na tyle efektowny, że warto poświęcić mu trochę czasu. Ta sałatka to prawdziwy hit każdego wielkanocnego menu. Weź kulinarne wyzwanie i przekonaj się sam, jak bardzo zaskakująca może być kulinarna tradycja.

Składniki:

  • 100 g makaronu rurki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g marchewki
  • 1 jajko
  • puszka tuńczyka
  • szczypiorek

Sałatka pisanka – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wyłożyć do owalnego półmiska, równomiernie rozłożyć na całej jego powierzchni. Posmarować majonezem.
    • Paprykę pokroić w drobną kostkę.
    • Marchewkę przekroić wzdłuż na pół, ugotować w osolonej wodzie. Odkrajać 5 półplasterków, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    • Jajko ugotować na twardo. Na tarce o drobnych oczkach osobno zetrzeć białko i żółtko.
    • Szczypiorek drobno posiekać.
  2. Ze wszystkich przygotowanych składników ułożyć na makaronie kolorowe paski na wzór pisanki.

Sałatka pisanka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wyłożyć do owalnego półmiska, równomiernie rozłożyć na całej jego powierzchni. Posmarować majonezem.
– Paprykę pokroić w drobną kostkę.
– Marchewkę przekroić wzdłuż na pół, ugotować w osolonej wodzie. Odkrajać 5 półplasterków, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
– Jajko ugotować na twardo. Na tarce o drobnych oczkach osobno zetrzeć białko i żółtko.
– Szczypiorek drobno posiekać.

2. Ze wszystkich przygotowanych składników ułożyć na makaronie kolorowe paski na wzór pisanki.

porady – Sałatka pisanka

Taką sałatkę najlepiej robić w owalnym półmisku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym
Następny przepis: Sałatka porowo-rybna z makrelą w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode