Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym
Ciesząca się wielkim uznaniem, sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym to doskonała propozycja dla wielbicieli lekkich i sycących posiłków. Znakomicie sprawdzi się na wyjątkowych, rodzinnymi obiadach, jak również sprosta oczekiwaniom jako danie na szybki lunch w pracy. Prosty zestaw składników, na czele z aromatycznymi pieczarkami i delikatnym makaronem ryżowym, gwarantuje niesamowitą przyjemność dla zmysłów. To fuzja smaków, która nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wymagających amatorów kulinarnych eksperymentów. Zapewnij sobie chwile prawdziwej rozkoszy, sięgając po ten niebanalny przepis!
admin
Składniki:
- Przepis oparty na oryginalnym przepisie Sławomira Radomskiego P.P., ale z pewnymi modyfikacjami
- 1 opakowanie makaronu ryżowego o wadze 250 gramów, preferuję markę Pol-Mak
- 30 dag pieczarek, tylko kapelusze, korzonki pokroić i zamrozić, przydadzą się do sosu
- 2-3 łyżki koperku, używam mrożonego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem przez 2-3 minuty
- Sól, kolorowy pieprz, zioła włoskie i czosnek granulowany do smaku
- 1 łyżka śmietany 22%
- 1-2 łyżki majonezu, wybieram markę Kętrzyński
- 1 łyżka masła
- 1 lub 2 łyżeczki keczupu
Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym – jak zrobić?
- Zagotować wodę lekko osoloną z dodatkiem ząbka czosnku i 1 łyżki masła. Wsypać makaron, ugotować i osączyć, wystudzić. Czosnek wyjąć.
- Zagotować wodę lekko osoloną z sokiem z połowy cytryny i zblanszować w niej pieczarki przez ok. 7 minut, od momentu zawrzenia wody. Osączyć i drobno pokroić, wystudzić.
- Połączyć makaron, pieczarki, cebulę, koper, dodać majonez, keczup, smietanę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny.
Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym – dodatkowe informacje
Ja udekorowałam sałatkę keczupem, więc do sałatki już nie dodawałam. Tuż przed podaniem wymieszałam z keczupem z dekoracji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka pieczarkowa w otoczce majonezowo-musztardowej
Następny przepis: Sałatka pikantna z kabanosami