Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym(smazone z koncentratem i cebula)

Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym(smazone z koncentratem i cebula)

Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym to aromatyczne, apetyczne danie, które będzie idealnym dodatkiem do zimowych, domowych posilków. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie opienek, a intensywny smak koncentratu pomidorowego nadaje sałatce wyrazistości. Dodatek cebuli, smażonej razem z opienkami i koncentratem, dodaje charakteru i głębi smaku. Rezultatem jest sałatka, która stanowi doskonałe połączenie różnych smaków – od słodkości cebuli, przez lekko pikantny posmak koncentratu, po ziemiste nuty opienek. Idealna propozycja dla miłośników grzybów i niebanalnych kulinarnych połączeń. To danie z pewnością zasługuje na miejsce na twoim zimowym stole.

Składniki:

  • Około 1 kg kapeluszy opieniek
  • 2 duże cebule
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% dobrej jakości
  • 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • 0.5 łyżeczki Vegety
  • Pieprz czarny
  • ZALEWA:
  • 0.5 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1.5 szkl. wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 ziarenka jałowca

Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym (smażone z koncentratem i cebulą) – jak zrobić?

  1. Opieńki – same kapelusze – myjemy, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 5 min. i odcedzamy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w małe półplasterki.
  3. ZALEWA:
    • Składniki zalewy należy wrzucić do garnka i gotować 10 min. pod przykryciem. Potem przecedzić.
    • W rondlu rozgrzać olej, lekko zeszklić cebulę, chwilę smażyć, dodać grzyby, smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło.
    • Wlewamy zalewę, dodajemy koncentrat, pieprz i vegetę, zagotowujemy i dusimy kilka minut.
  4. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Potem odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!

Porady – dodatkowe informacje

Większe sztuki opienek możemy pokroić na mniejsze kawałki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAŁATKA MULTIKOLOR
Następny przepis: Sałatka ogórkowa z kurkumą i curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode