Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym(smazone z koncentratem i cebula)
Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym to aromatyczne, apetyczne danie, które będzie idealnym dodatkiem do zimowych, domowych posilków. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie opienek, a intensywny smak koncentratu pomidorowego nadaje sałatce wyrazistości. Dodatek cebuli, smażonej razem z opienkami i koncentratem, dodaje charakteru i głębi smaku. Rezultatem jest sałatka, która stanowi doskonałe połączenie różnych smaków – od słodkości cebuli, przez lekko pikantny posmak koncentratu, po ziemiste nuty opienek. Idealna propozycja dla miłośników grzybów i niebanalnych kulinarnych połączeń. To danie z pewnością zasługuje na miejsce na twoim zimowym stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Około 1 kg kapeluszy opieniek
- 2 duże cebule
- 1/3 szkl. oleju
- 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% dobrej jakości
- 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- 0.5 łyżeczki Vegety
- Pieprz czarny
- ZALEWA:
- 0.5 szkl. octu spirytusowego 10%
- 1.5 szkl. wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki nasion gorczycy
- 2 ziarenka jałowca
Sałatka na zimę z opienek w koncentracie pomidorowym (smażone z koncentratem i cebulą) – jak zrobić?
- Opieńki – same kapelusze – myjemy, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 5 min. i odcedzamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w małe półplasterki.
- ZALEWA:
- Składniki zalewy należy wrzucić do garnka i gotować 10 min. pod przykryciem. Potem przecedzić.
- W rondlu rozgrzać olej, lekko zeszklić cebulę, chwilę smażyć, dodać grzyby, smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło.
- Wlewamy zalewę, dodajemy koncentrat, pieprz i vegetę, zagotowujemy i dusimy kilka minut.
- Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Potem odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!
Porady – dodatkowe informacje
Większe sztuki opienek możemy pokroić na mniejsze kawałki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SAŁATKA MULTIKOLOR
Następny przepis: Sałatka ogórkowa z kurkumą i curry