Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska z serem żółtym i szynką to bogata kompozycja smaków, która przeniesie nas w podróż kulinarne do serca Ameryki Łacińskiej. Dodatek wyrazistego sera i aromatycznej szynki doskonale komponuje się z używanymi w tej kuchni warzywami i przyprawami. Ta smakowita sałatka to doskonałe połączenie tradycji meksykańskiej kuchni z polskimi preferencjami. Spójrzcie zatem, jak niewiele potrzeba, aby przyrządzić pyszne, sycące, a zarazem lekkie danie, które sprawdzi się zarówno na codziennej kolacji, jak i na wyjątkowych przyjęciach. Jej kolorowy i apetyczny wygląd z pewnością zachęci każdego do spróbowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 20 dag sera żółtego
- 1 puszka fasoli konserwowej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- kawałek pora – zielona część
- 1 papryka czerwona
- przyprawa meksykańska
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu ostrego
- sól, pieprz
- olej
Sałatka meksykańska – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę meksykańską i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju, odkładamy do ostudzenia. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę czerwoną odsączamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w pół plastry, ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i ketchup, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Wszystko dokładnie mieszamy.
Słowa kluczowe: sałatka meksykańska z serem żółtym, sałatka meksykańska z szynką.
Porady – dodatkowe informacje
Sałatka meksykańska z serem żółtym i sałatka meksykańska z szynką to dania, które najlepiej smakują na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka meksykańska
Następny przepis: Sałatka Meksykański Król Imprezy