Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem to idealne połączenie dla miłośników zarówno ryb, jak i makaronu. Ta przepyszna i sycąca potrawa jest prosta w przygotowaniu, a jej składniki są łatwo dostępne. Tuńczyk dodaje sałatce białka i wyrazistego smaku, jajko natomiast sprawia, że potrawa jest bardziej sycąca. Makaron jest doskonałą podstawą, która łączy te składniki w spójną całość. Dodatek ulubionych warzyw i sosu sprawia, że sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkiem zyskuje niepowtarzalny smak i staje się daniem godnym królewskiego stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego makaronu szpinakowego
- 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
- świeże jajka
- 1 mała czerwona cebula
- 2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 2 łyżki drobniutko startego parmezanu
- sól cytrynowa i pieprz do smaku
- 1 łyżka octu
- woda
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem – jak zrobić?
- Makaron przełożyć do miski, najlepiej szklanej. Tuńczyka odsączyć z nadmiernej ilości oleju, dodać do makaronu. Cebulę czerwoną oraz cebulki wiosenne wraz ze szczypiorkami posiekać dość drobno i dodać do makaronu. Dodać majonez, wymieszać. Potem dosypać migdały, parmezan i całość jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną kolendrą.
- W rondelku zagotować wodę, do gotującej się wlać ocet. Do miseczki wbijać po jednym jajku i każde jajko przekładać delikatnie do gotującej się wody. Gdy jajko się zetnie wtedy wyciągnąć łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Na talerzyk nałożyć sałatkę makaronową, a na sałatce położyć jajko.
Smacznego 🙂
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem – dodatkowe informacje
Jeśli nie potrafimy ugotować jajka bez skorupki to zawsze możemy je zastąpić jajkiem sadzonym lub ugotowanym na miękko w skorupce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem
Następny przepis: Sałatka meksykańska