Sałatka makaronowa z owocami morza
Kusząca mieszanka wzburzonego morza i zdrowej lekkości lądu – tak można opisać tę niezwykle smakowitą sałatkę makaronową z owocami morza. Swoje aromatyczne nuty zawdzięcza bogatości smaków składników, takich jak krewetki, małże i squidy. Przygoda kulinarna z tą potrawą to prawdziwa uczta dla miłośników morskich specjałów. Kluczową rolę w sałatce pełni makaron typu penne, który idealnie komponuje się z delikatnym smakiem owoców morza. Sałatka idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja, jest również doskonałym wyborem na letnie spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Zaskocz swoich bliskich tą wyjątkową kompozycją smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron ryżowy – 100g
- Owoce morza w marynacie – 1 opakowanie (110 g po odsączeniu)
- Konserwowa kukurydza – 1 łyżka
- Krojone zielone oliwki – 1 łyżka
- Suszone pomidory w ziołowym oleju – 3 plastry + 1 łyżka marynaty
- Słodka marynowana papryka pepperoni – 4 sztuki
- Szczypiorek – 1/2 pęczka
- Pieprz i sól do smaku
Sałatka makaronowa z owocami morza – jak zrobić?
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Studzimy.
Owoce morza odcedzamy. Większe kawałki kroimy. Krewetki i ośmiorniczki prezentują się najlepiej, więc można wybrać po jednej do dekoracji.
Pomidory suszone, paprykę i szczypiorek kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Dekorujemy wybranymi owocami morza.
Sałatkę podajemy po schłodzeniu.
Sałatka makaronowa z owocami morza – dodatkowe informacje
Zamiast mieszanki owoców morza, można użyć krewetek w zalewie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym
Następny przepis: Sałatka śledziowa fitness z orzechami, ananasem i kukurydzą