Sałatka makaronowa z owocami morza

Sałatka makaronowa z owocami morza

Kusząca mieszanka wzburzonego morza i zdrowej lekkości lądu – tak można opisać tę niezwykle smakowitą sałatkę makaronową z owocami morza. Swoje aromatyczne nuty zawdzięcza bogatości smaków składników, takich jak krewetki, małże i squidy. Przygoda kulinarna z tą potrawą to prawdziwa uczta dla miłośników morskich specjałów. Kluczową rolę w sałatce pełni makaron typu penne, który idealnie komponuje się z delikatnym smakiem owoców morza. Sałatka idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja, jest również doskonałym wyborem na letnie spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Zaskocz swoich bliskich tą wyjątkową kompozycją smaków.

Składniki:

  • Makaron ryżowy – 100g
  • Owoce morza w marynacie – 1 opakowanie (110 g po odsączeniu)
  • Konserwowa kukurydza – 1 łyżka
  • Krojone zielone oliwki – 1 łyżka
  • Suszone pomidory w ziołowym oleju – 3 plastry + 1 łyżka marynaty
  • Słodka marynowana papryka pepperoni – 4 sztuki
  • Szczypiorek – 1/2 pęczka
  • Pieprz i sól do smaku

Sałatka makaronowa z owocami morza – jak zrobić?

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Studzimy.
    Owoce morza odcedzamy. Większe kawałki kroimy. Krewetki i ośmiorniczki prezentują się najlepiej, więc można wybrać po jednej do dekoracji.
    Pomidory suszone, paprykę i szczypiorek kroimy.
    Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Dekorujemy wybranymi owocami morza.
    Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

Sałatka makaronowa z owocami morza – dodatkowe informacje

Zamiast mieszanki owoców morza, można użyć krewetek w zalewie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym
Następny przepis: Sałatka śledziowa fitness z orzechami, ananasem i kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode