Sałatka lwowska
Sałatka lwowska to klasyczne danie kuchni ukraińskiej, które zdobyło popularność także w Polsce. Oryginalna lwowska sałatka śledziowa stanowi wyjątkowe połączenie intensywnych smaków i jest zarówno sycąca, jak i odżywcza. Składniki tej sałatki, takie jak śledzie, buraki, jajka, pieczarki czy sos vinaigrette, tworzą niepowtarzalną, wielowymiarową kompozycję, która pobudza kubki smakowe i zachęca do powrotu po kolejną porcję. Sałatka lwowska to idealna propozycja na rodzinne spotkanie czy większe przyjęcie, szczególnie dla miłośników tradycyjnej kuchni wschodniej. Pamiętajcie jednak, że kluczem do sukcesu jest jakość użytych składników!
admin
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 8 buraków
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 4 jabłka
- 1 seler
- 8 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1 słoik grzybów marynowanych
- sok z cytryny
- Sos:
- 2 szklanki śmietany 18%
- 1,2 słoika musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
- cukier
Sałatka lwowska – jak zrobić?
- Buraki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Ziemniaki, marchew i selera myjemy nie obierając, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw.
- Ostudzone warzywa, jabłka, cebulę obieramy, wszystkie składniki kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i śledzi przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
- Na końcu dodajemy ziemniaki i śledzie, delikatnie mieszamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną.
Słowa kluczowe: lwowska sałatka śledziowa, sałatka lwowska
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatka lwowska najlepiej jak postoi dzień, wtedy wszystkie smaki się połączą ze sobą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami
Następny przepis: Sałatka makaronowa do grilla