Sałatka Kubańska na Zimę

Sałatka Kubańska na Zimę

Czy szukasz inspiracji na smaczne przetwory na zimę? Zainteresuj się naszym przepisem na Sałatkę Kubańską na Zimę! Ta przepis to więcej niż tylko sałatka na zimę – to niezwykłe połączenie składników, które tworzą prawdziwie zimowy smaker. Przygotowana do słoików, będzie wspaniałym dodatkiem do wielu posiłków. Z łatwością przeniesie cię smakiem do egzotycznej Kuby, nawet w najzimniejsze dni. Daj się skusić na ten domowy przysmak, to prawdziwa sałatka jesienna do słoików. Idealna na szybki obiad, piknik lub rodzinne get-together’y. Każdy słoik to gwarancja pysznego posiłku! Spróbuj naszych pysznych sałatek na zimę!

Składniki:

  • 10 słoików o pojemności 500 ml
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg krótkich ogórków
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • pół kg cebuli
  • pół kg marchewki
  • 250 ml oleju
  • 150 ml octu 10%
  • 120 g cukru kryształu
  • 2,5 łyżki soli
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 listków laurowych

Sałatka kubańska na zimę – jak zrobić?

  1. Sałatka. 1.
    Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności, żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca, osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami. Z papryki usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół, następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki, lub pomieszać, u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona, ponieważ jest najsłodsza. Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok. 5 mm. Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki, następnie przekroiłam na 4, wykroiłam zielone łyko od szypułki, pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki. Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe, nie rozpadną się podczas gotowania. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości, ja starłam na mandolinie, żeby było szybciej. Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania, starłam na tarce w słupki. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.
  2. Sałatka. 2.
    Dodać do warzyw resztę soli, wsypać cukier, wlać olej i ocet, wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe, całość dokładnie wymieszać, wkładam rękę i mieszam wszystko ręką, wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz. w temp. pokojowej.
  3. Sałatka. 3.
    Po tym czasie całość przekładamy do garnka.
  4. Sałatka. 4.
    doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok. 15 min. na średnim ogniu. Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików, brzegi wycieramy ściereczką, mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem.
  5. Sałatka. 5.
    okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.

Słowa kluczowe: sałatka jesienna do słoików, pyszna sałatka na zimę, pyszne sałatki na zimę, sałatki w słoikach na zimę, smaker sałatki na zimę, przepis na sałatki do słoików, sałatki w słoikach na zimę, pyszne sałatki do słoików na zimę, przetwory na zimę sałatki, sałatki na zimę, sałatka na zimę.

Sałatka Kubańska na Zimę – dodatkowe informacje

Do sałatki można użyć różne kolory papryki, a pomidory dać ze skórką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka Krabowa
Następny przepis: Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode