Sałatka Kubańska na Zimę
Czy szukasz inspiracji na smaczne przetwory na zimę? Zainteresuj się naszym przepisem na Sałatkę Kubańską na Zimę! Ta przepis to więcej niż tylko sałatka na zimę – to niezwykłe połączenie składników, które tworzą prawdziwie zimowy smaker. Przygotowana do słoików, będzie wspaniałym dodatkiem do wielu posiłków. Z łatwością przeniesie cię smakiem do egzotycznej Kuby, nawet w najzimniejsze dni. Daj się skusić na ten domowy przysmak, to prawdziwa sałatka jesienna do słoików. Idealna na szybki obiad, piknik lub rodzinne get-together’y. Każdy słoik to gwarancja pysznego posiłku! Spróbuj naszych pysznych sałatek na zimę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 słoików o pojemności 500 ml
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg krótkich ogórków
- 1 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- pół kg cebuli
- pół kg marchewki
- 250 ml oleju
- 150 ml octu 10%
- 120 g cukru kryształu
- 2,5 łyżki soli
- 20 ziarenek czarnego pieprzu
- 10 listków laurowych
Sałatka kubańska na zimę – jak zrobić?
-
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności, żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca, osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami. Z papryki usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół, następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki, lub pomieszać, u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona, ponieważ jest najsłodsza. Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok. 5 mm. Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki, następnie przekroiłam na 4, wykroiłam zielone łyko od szypułki, pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki. Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe, nie rozpadną się podczas gotowania. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości, ja starłam na mandolinie, żeby było szybciej. Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania, starłam na tarce w słupki. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą. -
Dodać do warzyw resztę soli, wsypać cukier, wlać olej i ocet, wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe, całość dokładnie wymieszać, wkładam rękę i mieszam wszystko ręką, wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz. w temp. pokojowej. -
Po tym czasie całość przekładamy do garnka. -
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok. 15 min. na średnim ogniu. Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików, brzegi wycieramy ściereczką, mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. -
okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.
Słowa kluczowe: sałatka jesienna do słoików, pyszna sałatka na zimę, pyszne sałatki na zimę, sałatki w słoikach na zimę, smaker sałatki na zimę, przepis na sałatki do słoików, sałatki w słoikach na zimę, pyszne sałatki do słoików na zimę, przetwory na zimę sałatki, sałatki na zimę, sałatka na zimę.
Sałatka Kubańska na Zimę – dodatkowe informacje
Do sałatki można użyć różne kolory papryki, a pomidory dać ze skórką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka Krabowa
Następny przepis: Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami