SAŁATKA JARZYNOWA Z ROSOŁU

SAŁATKA JARZYNOWA Z ROSOŁU

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu to klasyczne danie, które z pewnością spotkało każdego z nas na stole w czasie świątecznych obiadów. Ten tradycyjny polski przepis to prawdziwa uczta dla miłośników warzyw. Składa się z dobroci pochodzących prosto z garnka na rosoł – mięsa i jarzyn. Sałatka ta jest nie tylko nasycająca, ale także pełna smaku i aromatu, a zawarte w niej warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Serwowana na zimno, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, zarówno rodzinne, jak i towarzyskie.

Składniki:

  • Warzywa z rosołu:
  • marchew
  • pietruszka
  • pasterniak
  • dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo 4-5szt.
  • ogórek kiszony 4-5szt.
  • jabłko 1-2szt
  • sól, pieprz
  • majonez 4-5 łyżek

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu – jak zrobić?

  1. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w drobną kostkę.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.
  4. Umute i obrane jabłka również pokrojone w kostkę.
  5. Mieszamy z wcześniej pokrojonymi jarzynami z rosołu.
  6. Przyprawiamy, dodajemy majonez, mieszamy i gotowe.

SAŁATKA JARZYNOWA Z ROSOŁU – dodatkowe informacje

Warzywa nie należy gotować do końca z rosołem, gdyż będą za miękkie, a to co miało wniknąć do rosołu to na pewno zostało w wywarze, bo przecież rosół trochę musi się pogotować, a po wyjęciu warzyw trochę wcześniej i rosół będzie pyszny i warzywa na sałatkę nierozgotowane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa z porem i majonezem
Następny przepis: Sałatka kalifornijska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode