SAŁATKA JARZYNOWA Z ROSOŁU
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu to klasyczne danie, które z pewnością spotkało każdego z nas na stole w czasie świątecznych obiadów. Ten tradycyjny polski przepis to prawdziwa uczta dla miłośników warzyw. Składa się z dobroci pochodzących prosto z garnka na rosoł – mięsa i jarzyn. Sałatka ta jest nie tylko nasycająca, ale także pełna smaku i aromatu, a zawarte w niej warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Serwowana na zimno, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, zarówno rodzinne, jak i towarzyskie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Warzywa z rosołu:
- marchew
- pietruszka
- pasterniak
- dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo 4-5szt.
- ogórek kiszony 4-5szt.
- jabłko 1-2szt
- sól, pieprz
- majonez 4-5 łyżek
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu – jak zrobić?
- Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.
- Umute i obrane jabłka również pokrojone w kostkę.
- Mieszamy z wcześniej pokrojonymi jarzynami z rosołu.
- Przyprawiamy, dodajemy majonez, mieszamy i gotowe.
SAŁATKA JARZYNOWA Z ROSOŁU – dodatkowe informacje
Warzywa nie należy gotować do końca z rosołem, gdyż będą za miękkie, a to co miało wniknąć do rosołu to na pewno zostało w wywarze, bo przecież rosół trochę musi się pogotować, a po wyjęciu warzyw trochę wcześniej i rosół będzie pyszny i warzywa na sałatkę nierozgotowane.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka jarzynowa z porem i majonezem
Następny przepis: Sałatka kalifornijska